Home » De schoenenpoetser van Málaga

 

De schoenenpoetser van Málaga

De schoenenpoetser van Malaga - Ontdek Málaga met bezienswaardigheden, reistips en reisinformatie


Een bezoek aan de schoenpoetser

Als ik in Café Central een lekker kopje Solo-Corto ( 60% alleen koffie - espresso) met vrienden zit te drinken stond daar een man van rond de 50 jaar zijn spulletjes uit te pakken, een bordes werd terecht gerukt hij plaatste daar een stoel op en een bord, alles had zijn plaats - het was een schoenpoetser -. Aan het gedrag en de conversatie met de kelners was hij hier allom bekend.


Als wij met ons vieren druk aan het discussieren waren dat er bijna geen mensen meer met leren schoenen lopen, en dat je hier mee ook niet veel kunt verdienen.

Als wij betaalde bleef ik voor het bord staan en las ik dat deze schoenpoetser alle soorten van schoenen poetste, leren, textiel, micro fiber, etc, etc. Ik keek eens naar beneden naar mijn schoen een paar stevige wandelschoen van micro fiber vol stof ik keek de man eens aan en vroeg of hij daar wat mee kon beginnen. Hij onderzocht mijn schoenen heel nauwkeurig en zei ja, ga maar zitten.


De schoenenpoetser van Málaga

Eigenlijk was ik nieuwsgierig geworden en zo kreeg ik een heel intersand verhaal te horen. Zijn naam was Javier Castaño en hij kwam van oorsprong uit Mieres in Asturias. De laatste 15 jaar leefd hij in Málaga en eigenlijk was hij van beroep computertekenaar en webdesigner.

Maar zoals zo velen hier was hij werkloos geworden en de vooruitzichten waren ook zeer slecht eerst de economische crisis in Andalusië die nog groter is als in noord Spanje,  en daarbij zijn leeftijd.


De schoenenpoetser van Málaga

Javier had de eigenaar van Café Central gevraagd of de mogelijkheid bestond of hij een plaatsje naast het café mocht hebben en de eigenaar stelde een plaats beschikbaar dan die vond het wel goed bij elkaar passen een ambachtelijke schoenpoetser en het over 100 jarige Café Central. Zo probeerd hij de laatste twee jaar als schoenenpoetser bij Café Central op Plaza de la Constitución in het historisch centrum van Málaga een paar euro's te verdienen.

En zoals op de foto te zien is hebben wij ons goed geamuseerd, toen er ook nog een - echte - Mexikaan met een grote hoed en gitaar naast ons kwam te staan en begon te zingen was het hek helemaal van de dam nu werd La Cucarcha ook nog als duet gezongen en dit alles voor 3 euro. En schoon waren de schoenen dat kan ik jullie vertellen, ze waren weer als nieuw.

Wil je meer weten over Javier de schoenpoetser van Málaga kijk eens op Facebook en/of Twitter
Javier is te vinden en te bereiken onder: Limpiabotas del Café Central de Málaga. Tel. 678 686 251.

 

P.S.

18 februari 2015

Javier heeft toen Twitter in 2007 nog in de kinderschoenen stond, diversen twitteraccounts registreerd zoals @riodejaneiro, @japan, @canada en @madrid. Vandaag de dag kan hij deze accounts waarschijnlijk voor veel geld verkopen, maar hij geeft ze voor niets weg.
 
De afgelopen jaren stuurde Javier diversen mailtjes naar het gemeentehuis van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro om het gelijknamige account aan te bieden. Hij kreeg geen antwoord, maar met de Olympische Spelen van 2016 in zicht hapte de stad toch toe.

Zo hebben de stad Madrid, @madrid en canada, @canada al hun inloggegevens van Javier in ontvangst mogen nemen.

Bron: AD.nl