Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Home » Bezienswaardigheden » Caminito del Rey - Het Koningspad


Caminito del Rey - Het Koningspad

Caminito del Rey - Het Koningspad - De Caminito del Rey is een geweldige attractie! Hier vind je veel praktische info voor een dagje Caminito del Rey zoals: tickets, prijzen, routes, bus informatie, trein informatie, Street View, parking en alle info wat je nodig hebt!


Aanvullende regels

Sinds 12 juni 2020 is de caminito del rey weer open, en slechts op vrijdag, zaterdag en zondag. Er gelden aanvullende regels zoals het dragen van een mondkapje (naast de helm) en het houden van 2 meter afstand. Vanaf 7 juli gaat het pad ook weer open op dinsdag, woensdag en donderdag. Maandag was het pad altijd al gesloten en dit zal zo blijven. Voor het busvervoer zijn behalve het dragen van een mondkapje geen aanvullende beperkingen.


Boek tickets voor de Caminito del Rey vanaf €29 per persoon!

Caminito del Rey

Het pad is aangelegd rond 1901 om het transport van goederen en personeel van en naar de centrale tussen de Choro- en de Gaitanejo watervallen makkelijker te laten verlopen. Na een bouwtijd van 4 jaar werd het pad in 1905 officieel geopend.Koning Alfonso XIII van Spanje gebruikte het pad in 1921 bij de inhuldiging van de dam Conde del Guadalhorce. Het pad is hierdoor vernoemd naar de koning; El Caminito del Rey (vertaald: het koningspad).

Het wandelpad raakte vervallen en was jarenlang levensgevaarlijk. Op sommige plaatsen bestond het pad slechts uit een een paar smalle metalen balk. Het oude pad is nog steeds te zien, het loopt namelijk onder het huidige veilige pad.

Openingstijden

Het pad is gesloten op maandag en is ook gesloten als het te hard waait. Ook kan een deel van het pad zijn gesloten.

Tickets

Het is vrij moeilijk om tickets te krijgen, zeker als je specifiek op een bepaalde datum wilt. Je kunt het dan proberen via een reisbureau, of via een restaurant in de buurt. Onze tip is: doe dit ruim van tevoren! Bij de wandeling zelf gaat er een gids mee die interessante dingen vertelt over de route.


Lengte van el caminito del rey?

Het koningspad loopt van Álora naar Campillos door de El Chorro kloof. De totale lengte van de caminito del rey is 7,7 kilometer. Het deel door de kloof is 2,9 kilometer. Dit deel is ongeveer een meter breed en bevindt zich 100 meter boven de naastgelegen rivier.

Aan het einde van de route loop je over een hangbrug boven de Balconcillo de los Gaitanes. Dus als je echt erge hoogtevrees hebt dan adviseren wij om het niet te doen. De brug hangt namelijk over de 100 meter diepe Gaitanes kloof!


Foto's van de caminito del rey in 2019


Regels in de caminito del rey

 • Het is verboden voor kinderen jonger dan 8 jaar.
 • Houd ook rekening met het tijdstip van je wandeling; denk aan bescherming tegen hitte en de zon.
 • Vergeet je identiteitskaart niet i.v.m het ID-nummer dat je bij de aankoop van de tickets invulde.
 • Helmen worden voorzien bij aankomst en moeten de hele route aan gehouden worden.
 • Er zijn geen toiletten of faciliteiten gedurende de gehele route, wel zijn er bankjes en plekken om uit te rusten.
 • Breng zelf voldoende water en voedsel mee. Er zijn ook geen vuilnisbakken; laat niets achter en zorg dat je je afval zelf weer meeneemt.
 • Roken is verboden.
 • Het is eenrichtingsverkeer
 • Kinderen mogen enkel onder begeleiding en moeten ouder dan 8 jaar zijn. Honden zijn om begrijpelijke redenen niet toegestaan op het zowat 1 meter brede pad. Mensen die bang zijn van honden kunnen er immers geen kant op.
 • Paraplu's of tripods voor camera's zijn op dit smalle pad niet toegestaan
 • De toegang kan worden gesloten bij harde wind (meer dan 35 km / h).
 • Als je met de trein komt, zorg ervoor dat je plaatsen reserveert voor de Alora kant.
 • Het treinstation in El Chorro heet El Chorro - Caminito del Rey.

Busdienst om terug te keren

 • Bussen vertrekken om het halfuur. Enkele reis: 1,55€.
 • De rit zelf is ook leuk om de wandeling mee te eindigen, want je ziet meer van de bijzondere omgeving.
 • Klik hier voor het uurrooster van de busdiensten.

Routebeschrijving naar Caminito del rey

Bij het verlaten van Málaga, volg de A-357 in westelijke en later noordelijke richting. Blijf 65 km lang op de snelweg. Net nadat je het dorp Ardales links bent gepasseerd - kijk uit voor een scherpe bocht naar rechts - ga naar Ardales / MA-5403 / El Chorro.

Sla rechts af en neem de secundaire weg MA-5403 die al snel rond het Guadalhorce reservoir slingert, een fantastisch zicht in het mooie landschap. Blijf deze weg volgen, kronkelend langs het meer van El Chorro.  wanneer ze slingert rond het meer. Je zult uiteindelijk bij een parkeerplaats komen. Op Google Maps heet deze plek 'Caminito del Rey North Car Park'.  Deze parkeerplaats kost €2. Je kunt ook iets verder doorrijden om te kijken of je daar misschien gratis langs de kant van de weg kunt parkeren. Er zijn plannen om hier grotere parkeergarages te bouwen.

Je gaat het pad op door iets ten noorden van de parkeerplaats een tunnel in te lopen. Deze is goed aangegeven. Het is totaal zo'n kilometer lopen waaronder ongeveer 100 meter door een nauwe tunnel.

Trein naar El Chorro - Caminito del Rey

Het is niet moeilijk om met de trein vanaf Malaga naar El Chorro te reizen. De trein vertrekt om 7.40 uur, en de terugreis kan tot 16.48 uur. De treinreis tussen Málaga en El Chorro duurt maximale 1.54 uur, en minimaal ongeveer 45 minuten.
Normaal rijden er 4 treinen per dag, dit kan variëren tijdens weekenden en vakanties. Daarom kijk HIER naar het juiste tijdstip van vertrek. Voor meer informatie, neem een kijkje op de website van Renfe of bel 902 320 320.


Foto's van vroeger


Gesloten in 1992

De caminito del rey werd in 1992 officieel gesloten, omdat het in de 20ste eeuw in verval raakte en grote delen van het pad zich in een zeer gevaarlijke staat verkeren. Tijdens de sluiting wisten avonturiers het wandelpad nog steeds te vinden. Er vielen 3 doden. Om te voorkomen dat waaghalzen het pad alsnog probeerden te bereiken, werd het eerste stuk gesloopt. De regering besloot om een boete van 6000 euro uit te delen voor het betreden van dit levensgevaarlijke pad.

De restauratie

In 2006 sprak de regionale overheid van Andalusië over een restauratieplan. De kosten werden toen geraamd op 7 miljoen euro. Dit is inderdaad gebeurd. Het is opgeknapt en erg veilig. Ook de toegangsweg naar El Chorro, de MA5402 is opgeknapt. Het dichtst bijzijnde station El Chorro is omgedoopt tot El Chorro-Caminito del Rey.

Helicopters en alpinisten werden ingezet voor de herstelwerkzaamheden. Voor het transport van materiaal werden helikopters ingezet. Op de gevaarlijkste delen van het pad werden zelfs alpinisten ingezet. Samen hebben ze het koningspad - el caminito del Rey - weten te restaureren. Nu is het zelfs veilig genoeg voor toeristen. Het ontwerp van dit pad is van architect Luis Machuc.

In 2015 is de route opnieuw geopend voor het publiek. Wandelaars kunnen weer langs de rotswand van de Desfiladero de los Gaitanes in El Chorro wandelen. Hoewel het pad nu veel veiliger is, zal de omgeving zeker niet minder dramatisch zijn. Enkele stukken op het wandelpad, bestaan uit glas , zodat men al wandelend de meer dan 100 meter diepe kloof onder zich kan bewonderen.


Het gebied heeft een grote aantrekkingskracht op klimmers en wandelaars vanwege een aantal grillige rotsen dichtbij bossen en stuwmeren.

De Caminito del Rey - het koningspad is nu voor iedereen toegankelijk. Het zal voor de adrenaline-junks waarschijnlijk niet meer uitdagend genoeg zijn. Voor normale wandelaars die een spannende wandeltocht willen maken is het wel een heel bijzondere en mooie route.


Streetview

Wil je online een goede indruk krijgen van het spectaculaire pad, dan kun je dat nu doen. Het project werd door Google Earth voltooid met 'the trekker', een rugzak met een camerasysteem die gedragen werd door Jesús Calleja. Het productieteam kreeg hulp van een lokale gids uit het naburige plaatsje Valle de Abdalajís.Een deel van deze foto's zijn ons ter beschikking gesteld door Berry J. Prinsen.