Home » Bezienswaardigheden » Caminito del Rey - Het Koningspad


Caminito del Rey - Het Koningspad

Caminito del Rey - Het Koningspad - Het nieuwe Caminito del Rey in het Nederlands het Koningspad is een geweldige attractie! Hier vind je veel praktische info voor een dagje Caminito del Rey zoals: tickets, prijzen, routes, bus informatie, trein informatie, Street View, parking en alle info wat je nodig hebt !

Boek tickets voor de Caminito del Rey vanaf €25 per persoon!

Caminito del Rey

De Geschiedenis van  "Het Koningspad"
Het pad is aangelegd rond 1901 om het transport van goederen en personeel van en naar de centrale tussen de Choro- en de Gaitanejo watervallen makkelijker te laten verlopen. Na een bouwtijd van 4 jaar werd het pad in 1905 officieel geopend.

Koning Alfonso XIII van Spanje gebruikte het pad in 1921 bij de inhuldiging van de dam Conde del Guadalhorce. Het pad is hierdoor vernoemd naar de koning; El Caminito del Rey (vertaald: het koningspad). Het wandelpad raakte vervallen en was jarenlang levensgevaarlijk. Op sommige plaatsen bestond het pad slechts uit een een paar smalle metalen balk.Het koningspad loopt van Álora naar Campillos door de El Chorro kloof. Het is 3 kilometer lang, ongeveer een meter breed en bevindt zich 100 meter boven de naastgelegen rivier.  


Caminito del Rey - Het Koningspad - Málaga

Het werd in 1992 officieel gesloten, omdat het in de 20ste eeuw in verval raakte en grote delen van het pad zich in een zeer gevaarlijke staat verkeren.


Caminito del Rey - Het Koningspad - Málaga

Tijdens de sluiting wisten avonturiers het wandelpad nog steeds te vinden. Er vielen een aantal doden. Om te voorkomen dat waaghalzen het pad alsnog probeerden te bereiken, werd het eerste stuk gesloopt. De regering besloot ook om een boete van € 6000,- uit te delen voor het betreden van deze levensgevaarlijke weg.

Caminito del Rey - Het Koningspad - Málaga

Restauratieplan

In 2006 sprak de regionale overheid van Andalusië over een restauratieplan. De kosten werden toen geraamd op 7 miljoen euro. Dit is inderdaad gebeurt. Het is opgeknapt en erg veilig. Ook de toegangsweg naar El Chorro, de MA5402 is opgeknapt. Het dichtst bijzijnde station El Chorro is omgedoopt tot El Chorro-Caminito del Rey.


Caminito del Rey - Het Koningspad - Málaga

De herstelwerkzaamheden Caminito del Rey

Helicopters en alpinisten werden ingezet voor de herstelwerkzaamheden. Voor het transport van materiaal werden helikopters ingezet. Op de gevaarlijkste delen van het pad werden zelfs alpinisten ingezet. Samen hebben ze het koningspad - el caminito del Rey - weten te restaureren. Nu is het zelfs veilig genoeg voor toeristen. Het ontwerp van dit pad is van architect Luis Machuc.

Het gebied heeft een grote aantrekkingskracht op klimmers en wandelaars vanwege een aantal grillige rotsen dichtbij bossen en stuwmeren.

De Caminito del Rey - het koningspad is nu voor iedereen toegankelijk. Het zal voor de adrenaline-junks waarschijnlijk niet meer uitdagend genoeg zijn. Voor normale wandelaars die een spannende wandeltocht willen maken is het wel een heel bijzondere en mooie route.In 2015 is de route opnieuw geopend voor het publiek. Wandelaars kunnen weer langs de rotswand van de Desfiladero de los Gaitanes in El Chorro wandelen. Hoewel het pad nu veel veiliger is, zal de omgeving zeker niet minder dramatisch zijn. Enkele stukken op het wandelpad, bestaan uit glas , zodat men al wandelend de meer dan 100 meter diepe kloof onder zich kan bewonderen.

 

Streetview

Wil je online een goede indruk krijgen van het spectaculaire pad, dan kun je dat nu doen. Het project werd door Google Earth voltooid met 'the trekker', een rugzak met een camerasysteem die gedragen werd door Jesús Calleja. Het productieteam kreeg hulp van een lokale gids uit het naburige plaatsje Valle de Abdalajís.Het pad is 1 meter breed en heeft diversen spectaculaire glazen vloerdelen en als klap op de vuurpijl loop je over een hangbrug boven de Balconcillo de los Gaitanes. Dus heb je echt hoogtevrees dan adviseren wij om het niet te doen. De brug hangt namelijk over de 100 meter diepe Gaitanes kloof!

Caminito del Rey - Het Koningspad - Málaga

Belangrijk om rekening mee te houden

- Houd ook rekening met het tijdstip van je wandeling; denk aan bescherming tegen hitte en de zon.
- Vergeet je identiteitskaart niet i.v.m het ID-nummer dat je bij de aankoop van de tickets invulde.
- Helmen worden voorzien bij aankomst en moeten de hele route aan gehouden worden.
- Er zijn geen toiletten of faciliteiten gedurende de gehele route.
- Breng zelf voldoende water en voedsel mee. Er zijn ook geen vuilnisbakken; laat niets achter en zorg dat je je afval zelf weer meeneemt.
- Roken is uiteraard verboden.
 
- Er zijn 2 routes om uit te kiezen en dus zijn er wandelaars in 2 richtingen.
- Kinderen mogen enkel onder begeleiding en moeten ouder dan 8 jaar zijn. Honden zijn om begrijpelijke redenen niet toegestaan op het zowat 1 meter brede pad. Mensen die bang zijn van honden kunnen er immers geen kant op.
- Paraplu's of tripods voor camera's zijn op dit smalle pad niet toegestaan
- De toegang kan worden gesloten bij harde wind (meer dan 35 km / h).
- Als je met de trein komt, zorg ervoor dat je plaatsen reserveert voor de Alora kant.
- Het treinstation in El Chorro zal worden omgedoopt tot El Chorro - Caminito del Rey.

Busdienst om terug te keren
De wandeling is lineair. Je begint en eindigt op twee verschillende plaatsen. Je wandelt rechts zoals in het verkeer, om de mensen die de tegenovergestelde route doen door te laten.
 
Vandaar deze busdienst die de twee kanten met elkaar verbindt:
- Bussen vertrekken om het halfuur. Enkele reis: 1,55€.
- De bus vanaf de El Chorro kant vertrekt vanaf de eerste rotonde net voor je bij het station komt.
- De bus vanaf de Ardales kant vertrekt vanaf El Sillón del Rey - 'de Koningstoel' - een paar 100 meter langs de weg verwijderd van het restaurant Kiosk.
El Sillón del Rey is een stenen tafel en stoel voor de opening van het reservoir destijds. Ze moesten weer uit het reservoir gevisd worden nadat ze erin gegooid waren tijdens de Spaanse Burgeroorlog.
De rit zelf is ook leuk om de wandeling mee te eindigen, want je ziet meer van de bijzondere omgeving.
Klik hier voor het uurrooster van de busdiensten.

Hoe komt u er met de auto?
Er zijn 2 manieren om El Chorro te bereiken vanuit Málaga: via Álora of Ardales. De snelste is het volgen van de Ardales route hieronder weergegeven. Bij het verlaten van Málaga, volg de A-357 in noordelijke richting - richting Cártama. Blijf 65 km lang op de snelweg net nadat je het dorp Ardales links bent gepasseerd - kijk uit voor een scherpe bocht naar rechts. Het is aangegeven met M-442 / Ardales / MA-5403 / El Chorro.

Sla links af en neem de secundaire weg MA-444 die al snel rond het Guadalhorce reservoir slingert, een fantastisch zicht in het mooie landschap. Blijf deze weg volgen wanneer ze slingert rond het meer. Je zult uiteindelijk aan een kruispunt komen, met een scherpe bocht naar rechts in de richting van het dorp El Chorro.
 
Als je de El Chorro route volgt, neem deze afslag en blijf de route volgen, ook wanneer ze daalt en rond het bos slingert. Na ongeveer 5 km ben je het bos uit en zijn de eerste tekenen van de Caminito en het El Chorro reservoir in zicht.
 
Volg de borden naar het dorp. Je zult het stuwmeer over moeten.

Beginnen vanaf de Ardales kant

Volg de instructies hierboven. Maar in plaats van naar rechts te draaien in de richting van het dorp El Chorro en de MA-444 te volgen, rijd je hier langs de camping en de strandgebieden.
 
Net voor de kleine tunnel neem je een scherpe bocht naar rechts op een onverharde bosweg, herkenbaar aan een wegwijzer naar Restaurante El Mirador. Rijd een paar honderd meter verder en parkeer waar je plaats vindt. De tunnel is duidelijk zichtbaar en goed aangegeven.
 
Er zijn plannen om hier twee grote parkeergarages te bouwen.

Treinen naar El Chorro - Caminito del Rey van Málaga

Het is niet moeilijk om met de trein vanaf Malaga naar El Chorro te reizen. De trein vertrekt om 7.40 uur, en de terugreis kan tot 16.48 uur. De treinreis tussen Málaga en El Chorro duurt maximale 1.54 uur, en minimaal ongeveer 45 minuten.

Normaal rijden er 4 treinen per dag, dit kan variëren tijdens weekenden en vakanties. Daarom kijk HIER naar het juiste tijdstip van vertrek. Voor meer informatie, neem een kijkje op de website van Renfe of bel 902 320 320.


Openingstijden
winter van 10 tot 14 uur
zomer van 10 tot 17 uur

 

Maandag gesloten en bij windsnelheden boven de 35km/uur gesloten.

 

Voor kinderen jonger dan 8 jaar is de toegang verboden.

 

Het is vrij moeilijk om tickets te krijgen, zeker als je specifiek op een bepaalde datum wilt. Je kunt het dan proberen via een reisbureau, of via een restaurant in de buurt. Onze tip is: doe dit ruim van tevoren! Bij de wandeling zelf gaat er een gids mee die interessante dingen vertelt over de route.

 

Praktische informatie in het kort

  • U kunt vanuit Malaga als vanuit Sevilla met de trein richting El Chorro. Informatie voor de vertrektijden klik hier.
  • Met de auto, richting Ardales aanhouden, bij het dorp staat de Caminito aangegeven. Parkeren langs het meer.
  • De ingang staat aangegeven met een bordje.
  • Op de route mogen per dag maximaal 600 mensen lopen
  • Klik hier voor de shuttle bus

Een deel van deze foto's zijn ons ter beschikking gesteld door Berry J. Prinsen.