Trein Málaga

Spanje, Andalusë, Málaga trein - Informatie en tips over de trein in Málaga, Málaga met de trein, tips en informatie om met de trein te reizen door Andalusië, en informatie treindiensten voor de trein langs de Costa del Sol.Treinstation Málaga Maria Zambrano

Het nieuwe treinstation Maria Zambrano Málaga en Centro Comercial Vialia liggen tegen het centrum van Málaga aan. Vanaf treinstation Maria Zambrano komen en vertrekken de regionale treinen maar ook de hogesnelheidstreinen AVE.

Trein bestemmingen buiten de provincie Málaga, worden verzorgd door de RENFE, het Spaanse spoorwegbedrijf. De hogesnelheidslijn AVE rijd tussen Cordoba en Malaga daardoor heb je een snelle verbinding tussen Madrid en Malaga.

Het nabij gelegen busstation ligt tegen treinstation Maria Zambrano en Centro Comercial Vialia aan waardoor overstappen op de bus geen problemen op leveren. Vanaf Treinstation Málaga Maria Zambrano zijn diversen regionale connecties langs de Costa del Sol, zowel westelijke als oostelijke richting. Ook zijn er verbindingen met de steden Madrid, Córdoba, Sevilla.

Regionale treinen Málaga
Cercanías verzorgt de lokale verbindingen vanaf Málaga. Cercanías Málaga is een regionaal vervoersnetwerk rondom de stad Málaga. Het gehele netwerk bestaat uit 2 lijnen die de stad verbinden met nabijgelegen plaatsen. Het wordt geëxploiteerd door Cercanías Renfe

Lijn C1: In de steden Málaga, Torremolinos en Fuengirola verloopt de spoorlijn grotendeels ondergronds. Lijn C1 loopt aan de Costa del Sol en gaat via de steden Torremolinos en Benalmádena naar Fuengirola. Oorspronkelijk was dit traject deels enkelsporig, maar is in 2008 voor een groot deel tweesporig uitgebouwd om een hoge frequentie (20 minuten dienstregeling in beide richtingen) mogelijk te maken. De spoorlijn wordt uitsluitend door voorstadstreinen gebruikt en heeft een belangrijke functie voor de toeristische plaatsen aan de Costa del Sol. In Benalmádena is er aansluiting op de kabelbaan Teleférico de Benalmádena naar de bergtop van de Monte Calamorro (700 m.). De breedspoorlijn werd in 1975 geopend nadat de voormalige smalspoorlijn wws omgebouwd naar het Iberische breedspoor en werd geëlektricificeerd.

Lijn C2: Gaat van Málaga naar Álora. De lijn werd vanaf de opening in 1863 geëxploiteerd door de Compañía del Ferrocarril de Córdoba a Málaga en werd in 1879 geïntegreerd in het bedrijf Compañía de los Ferrocarriles Andaluces. Na de nationalisatie in 1941 kwam de exploitatie in handen van de RENFE. Omdat de voorstad treinen dezelfde breed spoorlijn als andere treinen gebruikt is slechts een takt van 90 minuten mogelijk. Voor de opening van de hogesnelheidslijn Córdoba-Málaga was slechts een takt van 2-3 uur mogelijk. De Cercanías Málaga heeft een stipheidsscore van 98%.


Veilig, vertrouwd en 100% zorgeloos een auto huren doe je bij Sunnycars


Treinkaartje
De trajecten zijn verdeeld in 4 zones.
Binnen het stations staan automaten waar je (ook in het Engels) een ticket kunt kopen. De stations hebben automatische slagbomen waar je je ticket of pas moet scannen waarna de slagbomen open gaan. De treinen hebben één klasse en in het eerste rijtuig kun je gratis een fiets mee nemen.

 

Uitbreiding

Er zijn plannen om vanuit het station Málaga Centro-Alameda de spoorlijn oostwaarts te verlengen naar de stad Nerja (55 km). Daarnaast wil men de lijn vanuit Fuengirola via Mijas, Algeciras en Marbella door te trekken naar Estepona. Deze plannen zijn echter op de lange baan geschoven aangezien het terrein erg moeilijk begaanbaar is.


Hogesnelheidstrein

Het station Málaga-Maria Zambrano is aangesloten op het normaal sporige hogesnelheidsnetwerk van de Spaanse spoorwegen RENFE. De Lineas Alta Velocidad (LAV) tussen Málaga en Córdoba werd in twee delen geopend. Op 17 december 2006 werd het gedeelte Córdoba – Antequera-Santa Ana (bij Bobadilla) (105 km) geopend en in 2008 volgde het traject Antequera-Santa Ana - Málaga (40 km). De bouw werd in 2001 gestart en de lijn is geschikt voor 350 km/h. De reistijd tussen Córdoba en Málaga werd hiermee verkort van 3 uur naar 45 minuten.

 

Renfe heeft 2 soorten hogesnelheidstreinen rijden vanaf Málaga, de AVE en de AVANT

 

AVE

Wordt speciaal gebruikt voor de lange afstanden. Deze treinen zijn sneller en ook duurder. De trein van Málaga naar Madrid is van AVE.

 

AVANT

Dit is een middellange afstandstrein die ook op meer stations stopt. Je kunt hier zowel eerste klas (preferente) als tweede klas (turista) reizen. De tickets kun je online reserveren of aan het loket op het des betreffende station kopen.


Fietstour met Nederlandstalige gids


Voordelige zonvakanties naar Málaga - Hier schijnt de  zon!

sunweb-zonvakantie-Spanje zonvakantie-tui, Spanje Reisburo-zonvakantie De Jong- zonvakanties Spanje
Trivago hotel vergelijker
kras-vakantiereizen Spanje Goedkopen vliegtickets
autoverhuur Malaga

Reisonderdelen

Via deze manier kunt u zelf uw gewenste reis samenstellen aan de hand van verschillende reisonderdelen zoals: Vliegticket, Hotel, Hostel, treinreizen, Auto huren.