Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Home » Evenementen » El noche de San Juan


Noche de San Juan Málaga - het begin van de zomer

Noche de San Juan Málaga - Maak mee hoe de Malagueños de terugkeer van de zomer vieren. In de nacht van 23 op 24 juni wordt dit namelijk massaal op de stranden van Málaga gevierd. Heel leuk om mee te maken, het zijn namelijk echte authentieke Spaanse strandfeesten.

Bij zijn? Weekendje weg nu goedkoop!

Vliegtickets zijn nu heel goed te betalen! Boek bijvoorbeeld met Ryanair vanaf Eindhoven. Vertrek vrijdagavond en kom terug op maandagavond voor ongeveer €120 retour. Ook vanaf Schiphol kan dat vanaf €150 per persoon.

Prijzen zijn ge-update op 3 mei 2019.Noche de San Juan Málaga

Het begin van de zomer of ook wel Midzomernacht genoemd. Op 24 juni viert men in Spanje immers de geboorte van San Juan. Noche de San Juan ( de heilige Johannes de Doper ) dit magisch feest vieren de Spanjaarden dat de zomer weer terug is. In de nacht van 23 op 24 juni barst het feest los, een bijzondere nacht vol plezier met familie en/of vrienden lekker eten en drinken, op de stranden worden enorme vreugdevuren aangestoken, muziek, dans en veel bijzondere rituelen.


In vuur en vlam voor San Juan

Vuur heeft eigenlijk nooit ontbroken tijdens dergelijke zomerfeesten. De verering van dit rode element is niet alleen een zuiverend ritueel; vuur staat ook symbool voor de kracht van de zon – een kracht die vanaf het feest met steeds kortere dagen steeds verder afneemt, tot de winter zonnewende. In de oudste beschavingen vierden men al de komst van de zomer met hoge vuren.
In het oude Rome was het de god Janus die de seizoensveranderingen beheerste. De komst van de zomer werd er ‘janua inferni’ genoemd, die van de winter ‘janua coeli’, en met vuurtjes gaf men de zon meer kracht!

 

Zoals bij veel christelijke feestelijkheden werd de San Juan-datum overgenomen van een oudere feesttraditie - een van de vele zogenaamd ‘heidense’ praktijken die het christendom vooraf gingen. In dit geval was het een ceremonie die de zomer verwelkomde.
 
Het was onder meer het ‘vurige’ symbool dat de Kerk ertoe bracht deze vieringceremonie te ‘christianiseren’ door ze aan de geboorte van Johannes te linken. Want strikt genomen klopt die datum natuurlijk niet. De Bijbelse kalender verschilt immers met onze huidige.


Om de echte reden te kennen, moeten we dus naar het Bijbelse verhaal kijken. Dat zegt dat Johannes’ moeder Isabel onvruchtbaar was. Tot volgens het Evangelie van Lucas de aartsengel Gabriel met heuglijk nieuws kwam aanzetten: Isabel was zwanger en zou een zoon krijgen, Johannes genaamd. Vader Zacharías was met stomheid geslagen – omwille van de vergevorderde leeftijd van zijn vrouw - en werd prompt door de engel gestraft voor zijn ongeloof met … stomheid. Hij kreeg zijn stem pas terug toen zijn eerstgeborene er was, en dat vierde hij enthousiast met hogueras of vuurtjes. Zo kreeg iedereen er weet van en konden ze de heuglijke gebeurtenis vieren!
 
Vandaag is San Juan behalve Kerstmis het enige christelijke feest dat de geboorte en niet de dood van een heilige viert! Johannes de Doper was een half jaar ouder dan Christus, dus dat kwam mooi uit. En wat St. Jan voor de zomer werd, is het kerstfeest voor de winter als je kijkt naar de bijzondere positie van de aarde tegenover de zon op die momenten.
 
De Noche de San Juan gaat over het vieren van het leven. Over geluk, gezondheid, vrienden en familie. Vuur en water. Het vuur zuivert lichaam en geest; het water herstelt, verfrist en verjongt. Traditioneel wordt er over de brandende vuren gesprongen om zo weer een gezond en gelukkig jaar tegemoet te kunnen zien en bovendien mag je dan tevens drie wensen doen. Papieren poppen worden verbrand en ook een duik in de zee nemen is een geliefde bezigheid tijdens de festiviteiten omdat dit je eeuwige jeugd en schoonheid zal bezorgen.

Het verhaal gaat dat wanneer je precies om middernacht de zee in gaat, je gezegend zult zijn met eeuwige schoonheid. Bovendien zou het ook de kwade geesten uit het lichaam verdrijven. Het is een erg bijzonder gezicht om de zee vol te zien staan met mensen, terwijl het felle licht van de vuren weerkaatst op het water.

Drie keer over het vreugdevuur heen springen dan word je lichaam gezuiverd en al je problemen zijn verdwenen.

* Neem genoeg te drinken mee het feest gaat tot zonsopkomst.
* Neem een handdoek en/of trui mee, voor als je de zee in te gaat.
* Het is vaak op de stranden heel, heel druk, pas goed op je kleren/spullen.