Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Iglesia de Santiago de Málaga

De kerk Iglesia de Santiago is de oudste kerk van de stad Málaga en is in 1487 gebouwd. Dat betekent dat de kerk nu meer dan 500 jaar bestaat! De bouw is te danken aan het feit dat de katholieke koningen Málaga hadden veroverd op de Moren. De stijl van de kerk geeft perfect aan wat er in die tijd speelde. De christelijke heroveraars troffen namelijk een Islamitische bevolking aan. De kerk is dan ook gebouwd in Gotische stijl met toch een grote invloed van de Mudejar stijl.

Ieder jaar wordt er zo'n 30.000 liter zonnebloemolie naar de Iglesia de Santiago gebracht. Benieuwd waarom? Lees het verhaal hieronder!Gotische, Mudejar en Barokke elementen

In de 17e en 18e eeuw werd de kerk herbouwd. Vanaf dat moment zijn er duidelijke barokke elementen in de kerk terug te vinden. In 2009 is de kerk gerestaureerd. 

De kerk van Picasso

In de kerk zijn de grootouders en de ouders van Pablo Picasso getrouwd. Ook is Picasso in deze kerk gedoopt. Daarom wordt deze kerk ook wel de kerk van Picasso genoemd.

Tijdens de Spaanse burgeroorlog is de kerk beschadigd. In 1944 werd hij weer gerestaureerd.


Zonnebloemolie voor de kerk

Elk jaar worden honderden liters zonnebloemolie door de lokale inwoners van Málaga naar deze kerk gebracht. Ze brengen de olie naar een specifiek schilderij; Ánimas Benditas. In het Spaans: gezegende zielen. Dit schilderij is geschilderd door Niño de Guevara. Hij was een bekende 17-eeuwse kunstenaar uit Málaga. Mensen zetten de olie onder het schilderij. Zo geloven ze dat de zielen die in het vagevuur terechtkomen (de plek tussen hemel en aarde), ingekort kan worden door de kaarsen altijd te laten branden. De gezegende zielen kunnen dan ook 's nachts hun werk doen.

De kaarsen beschadigde het schilderij echter aanzienlijk. Toen deze aan het einde van de 20e eeuw was gerestaureerd (dit duurde 15 maanden), werd gevraagd om niet zoveel kaarsen meer te laten branden. Mensen bedachten dat ze dus beter kaarsen op olie konden laten branden. Maar er werd veel te veel olie naar de kerk gebracht, namelijk zo'n 30.000 liter per jaar. Per jaar is er echter slechts 10 liter nodig. De olie is daarom slechts nog symbolisch en wordt verdeeld onder goede doelen in de stad en in de omgeving van de stad. 

Openingstijden Iglesia de Santiago

Maandag tot en met vrijdag
8.00 – 13.00 uur
17.00 – 20.00 uur

Zaterdag en zondag
9.00-12.00 uur
17.30 – 21.00 uur