Ajoblanco - Typisch gerecht uit Málaga

Gepubliceerd op 30 oktober 2018 om 11:54


De ajoblanco is een koude soep die erg populair is in de Andalusische keuken

Ajoblanco een typisch gerecht uit Málaga  - De ajoblanco is een koude soep die erg populair is in Málaga maar ook in Granada, Jaén, Córdoba en Almería. Het bestaat voornamelijk uit brood, gemalen amandelen, in tijden van schaarste, zoals in de oorlog, gebruikte man ook meel van gedroogde bonen, knoflook, water, olijfolie, zout en soms azijn. Het wordt meestal samen met druiven of meloen gegeten.

 

Geschiedenis

Dit gerecht is mogelijk afkomstig uit de Romeinse keuken maar waarschijnlijker, uit de Griekse keuken. Zo betwisten Aceuchal, Palomas en Puebla de la Reina de uitvinding van ajoblanco, maar waar niemand aan twijfelt, is de bescheiden oorsprong van het gerecht.

 

Het wordt beschouwd als een variant van de Andalusische gazpacho, omdat het gebaseerd is op brood, olie en knoflook. Het is meestal toegevoegd met amandelen, zout en azijn, evenals andere ingrediënten, afhankelijk van de regio. 

 

De populariteit van ajoblanco en zijn verfrissende smaak, zorgt ervoor dat er in de zomermaanden verschillende feesten zijn gerelateerd aan het proeven van ajoblanco.

 

  • In de stad Almáchar, ( Málaga ) elk jaar op de eerste zaterdag van september, wordt de viering van de ajoblanco gevierd. 2
  • In de stad Herrera del Duque, ( Badajoz ) wordt een wedstrijd ajoblanco gevierd tijdens de festiviteiten van 15 augustus.