Ronda in de Spaanse provincie Málaga, Andalusië

Gepubliceerd op 17 augustus 2018 om 08:50

Ronda in de Spaanse provincie Málaga is een bruisende, knusse provinciestad in Andalusië waar je van een fijne vakantie kunt genieten, hier komen de mensen uit de omgeving hun inkopen en boodschappen doen. Maar Ronda is ook, zeker in de zomermaanden, een toeristische trekpleister waar de mensen uit de omringende steden zoals Málaga, Sevilla, etc.etc. komen bezoeken.Ronda in de Spaanse provincie Málaga, Andalusië

De Stad Ronda

Ronda ligt in het noordwestelijke deel van de provincie Malaga een bergachtig gebied in centraal Andalusië, tussen twee bergen die dicht bij elkaar staan en daardoor een prachtige atmosfeer op roepen, zo'n vijftig kilometer landinwaarts van de Costa del Sol op ongeveer 750 meter boven zeeniveau. De rivier Guadalevín splitst het stadje in tweeën en heeft een diepe kloof uitgesneden, bekend als Tajo de Ronda, waaroverheen drie beroemde bruggen van Ronda zijn gebouwd; de Puente Romano ("Romeinse brug", ook bekend als Puente San Miguel), de Puente Viejo en de beroemde Puente Nuevo ("Nieuwe brug"). Ten oosten van Ronda ligt het park Sierra de las Nieves ("Sneeuwgebergte") en in het westen ligt de Sierra de Grazalema.. Ronda ligt zo'n vijftig kilometer landinwaarts van de Costa del Sol op ongeveer 750 meter boven zeeniveau


Ronda in de Spaanse provincie Málaga

Wandelen door de kloof van Ronda

De stad vind je boven op een berg en vanaf daar kijk je zo de vallei, Tajo de Ronda, in. Vanaf het dorp zijn er verschillende wandelroutes die je de kloof in sturen. Neem je rugzak mee met wat te eten en een fles water en volg de paden die je door de natuur van Andalusië leiden. Het zal je verbazen wie en wat je tegenkomt. Prachtige wilde planten en bloemen bijvoorbeeld. En paarden die grazen langs een waterval. Een geweldig gezicht. Niet alle paden zijn gemakkelijk beloopbaar, dus trek een goed paar schoenen aan. Vergeet je camera ook niet, want je komt adembenemende uitzichten tegen.

 

Uitzicht over de vallei vanaf het balkon

Voor het mooiste uitzicht over de vallei van Ronda, ga je naar Balcón del Coño dat je vindt in het dorp. Dit balkon steekt uit over de kloof, dus je geniet van een prachtig uitzicht. Struin vervolgens door het knusse stadje met haar sinaasappelbomen en kleine Spaanse winkels. Schuif op een van de pleinen aan voor een glas sangria met tapas.


Ronda in de Spaanse provincie Málaga

Je kunt niet in Ronda geweest zijn zonder de Puente Nuevo te hebben gezien. Deze eeuwenoude stenen brug is hét symbool van de stad. De brug verbindt de verschillende stadsdelen met elkaar. Vanaf de Puente Nuevo kijk je van een hoogte van 98 meter uit over de kloof. Wandel ook eens naar beneden de kloof in om de brug van onderaf te bekijken. Dit levert je prachtige plaatjes op!

 

De bruggen van Ronda

Rond de 18e eeuw begint de moderne tijd voor Ronda. In deze periode worden de belangrijkste gebouwen van de stad gebouwd.

In 1616 werd een brug met een enkele boog (de Puente Viejo) over de Tajo gebouwd, die de eerder ingestorte Arabische brug verving. De bouw van de huidige Puente Nuevo werd begonnen in 1751 door Martín de Aldehuela en duurde 42 jaar.

 

De brug geldt als hét symbool en trekpleister van Ronda en onder de brug werd een gevangenis gebouwd. De Puente Nuevo is een van de meest gefotografeerde bouwwerken in Spanje. Het verhaal gaat dat De Aldehuela van zijn eigen brug viel bij het graaien naar zijn afgewaaide hoed, ofwel zelfmoord pleegde door van zijn voltooide levenswerk te springen. Hij stierf echter in Málaga in 1802 een natuurlijke dood.Stierenvechten

Vanaf de achttiende eeuw begon het stierenvechten steeds belangrijker te worden in de omgeving en in 1784 werd in Ronda een Plaza de Toros gebouwd, de oudst nog bestaande stieren vechtarena van Spanje. De beroemde torero Pedro Romero werd in Ronda geboren en won aldaar veel gevechten. Thans worden er nog maar 4 stierengevechten per jaar gehouden in het Plaza de Toros (alle in september), voor de rest van het jaar is het een museum.

 

Twintigste eeuw

Zowel Ernest Hemingway als Orson Welles woonden jarenlang in Ronda en beschreven de schoonheid van het gebied. In Hemingways For Whom the Bell Tolls worden de moorden door de fascisten tijdens de Spaanse Burgeroorlog beschreven. Tegenstanders van het falangistische regime werden van de kliffen van El Tajo afgegooid. 


Ronda in de Spaanse provincie Málaga

Bezienswaardigheden van Ronda

Plaza de Toros
De Plaza de Toros in Ronda is een van de oudste en een van de meest gewaardeerde van de stierenvechtarena's. De Plaza de Toros in Ronda, Málaga is een van de oudste operationele arena's in Spanje. De arena heeft een diameter van 66 meter, omgeven door een passage door twee ringen van steen. Er zijn twee lagen van zitplaatsen, elk met vijf rijen verhoogd en 136 pijlers met 68 bogen. De Royal Box heeft een schuin dak bedekt met Arabische tegels. De bouw van de arena begon in 1779 en eindigde in 1785. Het staat op de westelijke rand van Ronda, ongeveer twee blokken van Puente Nuevo en de kloof El Tajo. Het ontwerp wordt toegeschreven aan de architect Martin de Aldehuela. 

 

Arco de Felipe V

De boog van Felipe V is gebouwd om de oude Arabische poort te vervangen. Het instorten van de eerste nieuwe brug in 1741 veroorzaakte een toename van de mensen die de stad wilde bezoeken vanaf de oostzijde en met deze poort wilde men de toegang verbeteren. De poort staat, volgens Arabische traditie, in een haarspeldbocht om zo een aanval te paard af te weren. De poort is gebouwd in 1742 gedurende de regeringsperiode van Felipe V.

 
Puente Árabe

De Arabische brug wordt ook wel de Romeinse brug genoemd, alhoewel hij gebouwd is in het tijdperk van de Arabieren. Via deze 12 meter hoge brug en een toren die nu niet meer bestaat, kon men aan de oostkant van Ronda de stad binnen.

 

Jardines de Cuenca

Deze spectaculaire tuinen vindt u aan de rand van de wallen van Ronda, vlakbij de oude brug. Zij vormen terrassen op verschillende niveau's. Van hieruit heeft u een van de beste uitzichten over Ronda.

 

La Ciudad

Het is de oudste wijk van Ronda. Het beschikt over een museum, de Santa Maria kerk en een moskee gebouwd in de periode van de Moorse overheersing.

 

Overige bezienswaardigheden van Ronda

Andere bezienswaardigheden in Ronda zijn de Baños Árabes (het Arabische badhuis), Iglesia de Santa María la Mayor (de kathedraal Santa Maria), Casa del Rey Moro (het huis van de Moorse koning), Convento de Santo Domingo (het klooster van Santo Domingo), Fuente de los 8 Caños (fontein met 8 waterstralen), Iglesia de la Merced (de kerk van Merced), Palacio de Mondragón (het paleis van Mondragón, het was het paleis van een Marokkaanse koning) en de Murallas de Ronda (de wallen aan de rand Ronda).