Home » Evenementen » Día de Constitutión - Dag van de Grondwet


Día de Constitutión - Dag van de Grondwet

De Spaanse grondwet van 1978

Dia de Constitution is een nationale Spaanse feestdag en wordt op 6 december gevierd.Op 6 december 1978  werd de Spaanse grondwet goedgekeurd en deze bijzondere Spaanse dag wordt elk jaar op 6 december herdacht. Op deze dag werd de huidige, post-Franquistische grondwet met 92% van de stemmen door de Spaanse bevolking aangenomen.

De Spaanse grondwet gaat uit van de eenheid van de natie. Daarnaast beschikken alle 17  'autonome deelstaten' waaruit Spanje onderverdeelt is, over een specifiek Statuut hierin is duidelijk de verhouding tussen de Spaanse staat en de 'autonome deelstaat' vast geschreven. Elke deelstaat heeft zo een toegekende mate van autonomie wat weer per deelstaat verschilt.De twee deelstaten Catalonië en Baskenland hebben de grootste autonome status. Vanaf 1995 hebben de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla, aan de kust van Noord-Afrika, een beperkte vorm van autonomie gekregen.

Op deze feestdag worden er in het hele land verschillende ceremonies en activiteiten georganiseerd, die alle in het teken staan van deze grondwet.