Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Drie koningen in Malaga - Spanje

Drie koningen in Malaga - Ontdek Málaga bezienswaardigheden, tips en informatie. - Drie koningen in Malaga


5 Januari

INTOCHT DRIE KONINGEN  aankomst van de Reyes Magos
Cabalgata de los Reyes Magos

Centrum Málaga - Begin stadhuis/Paseo del Parque
tijd: vanaf 17.30 uur

Begin intocht drie koningen 17:30 uur - De drie koningen zullen VANAF 17:30 uur te voet vanuit het Alcazaba richting het stadhuis lopen waar zij door de burgemeester van Malaga, Francisco de la Torre en Teresa Porras en en het gemeente bestuur ontvangen worden.

 

DE ROUTE
De Majesteiten met hun praalwagens zullen zich in beweging zetten vanaf het Stadhuis richting Avda. de Cervantes, Plaza General Torrijos, Paseo del Parque, Plaza de la Marina, Alameda Principal, Puerta del Mar, Atarazanas, Plaza de Arriola, Pasillo de Santa Isabel, Carretería, Álamos, Plaza de la Merced.

 

Van hieruit zullen de drie wijzen te voet naar de de kathedraal lopen waar op Plaza del Obispo de wijzen een offer brengen aan het kind Jezus. Daarna wordt er een concert gegeven door Escolanía del Orfeón Universitario.

 

Dit jaar zullen er 12.000 kilo snoep verdeelt worden (waaronder gluten en suikervrij snoepgoed) onder de kinderen wat ongeveer 4 miljoen stuks snoepgoed betekend. Er nemen 14 rijtuigen deel, drie koninklijke rijtuigen en 11 begeleidende rijtuigen vergezeld door meer als 20 muziekgroepen. Er wordt door ongeveer 1.600 mensen deelgenomen aan de parade.

Vanaf 15:00 uur zullen 18 busroutes stopgezet worden en de rest van de busroutes zal aangepast worden.Drie koningen Malaga 6 januari

 Driekoningen, Epifanie of Openbaring van de Heer (Solemnitas Epiphaniae Domini in het Latijn) is een christelijke feestdag die elk jaar op 6 januari wordt gevierd en waarop men de bijbelsen gebeurtenis (Matt. 2:1-18) herdenkt van de wijzen uit het oosten die een opgaande ster zagen en daarop de koning der Joden gingen zoeken. Ze kwamen in Bethlehem en vonden daar Jezus, de pasgeboren koning der joden. Waarschijnlijk wordt hier gezinspeeld op het visioen van Bileam, de ziener in Moab die een ster uit Jacob zag opkomen (Numeri 24:17).

De drie wijzen kregen namen. In het Grieks waren dat Apellius, Amerius en Damascus, in het Hebreeuws Galgalat, Malgalat en Sarathin, maar ze zijn bekend geworden onder hun gelatiniseerde Perzische namen Caspar, Melchior en Balthasar. Ze zouden respectievelijk 20, 40 en 60 jaar oud zijn geweest; getallen die de levenstijdperken van de volwassene symboliseren.

In de katholieke liturgie in België en Nederland wordt het hoogfeest van de Openbaring van de Heer op de eerste zondag na 1 januari gevierd indien 6 januari op een werkdag valt. In veel Zuid-Europese landen is Driekoningen een vrije dag en wordt Driekoningen op de dag zelf gevierd. De Openbaring van de Heer is het eerste van drie feesten, samen met de doop van de Heer en de opdracht van de Heer in de tempel (2 februari), die thuishoren in de kerstcyclus, de tijd van Jezus' kindertijd en jonge jaren.

De zogenaamde relikwieën van de Drie Koningen worden in een reliekschrijn bewaard in de dom van Keulen.

 

In Málaga

In Málaga Andalusië kijken de kinderen elk jaar weer uit naar de dag van de drie koningen, of in het Spaans de Tres Reyes Magos. Dan voorafgaand aan 5 en 6 januari kijken de kinderen vol spanning uit naar deze dag.

Er worden briefjes geschreven met de wensen aan de drie koningen en natuurlijk gelijk op het goede gedrag van het afgelopen jaar heen gewezen des te groter is de kans op een cado. Daarvoor tref je de driekoningen vaak in winkelcentrums en/of warenhuizen waar de kinderen de driekoningen de wensen kenbaar maken en de driekoningen schudden veel heel veel kinderhand

 

5 januari is er een drie koningen optocht

Op 5 januari is er een drie koningen optocht (Cabalgata Reyes Magos) door het centrum van Málaga, die bij Plaza de general Torrijos, ter hoogte van het stadhuis van Málaga Paseo del Parque over de rotonde en weer terug naar het centrum van de stad Málaga. Ondertussen worden er van wagens veel heel veel snoepjes er onder gegooid, het hoogte punt is natuurlijk als de wagen van de drie koningen voorbij komt met de vriendelijk wuivende wijzen. Als de drie koningen optocht voorbij is worden thuis de schoentjes onder de kerstboom gezet, soms worden er ook kleine geschenken voor de koningen en hun kamelen erbij gezet zoals mandarijnen, walnoten of water.In de nacht van 5 januari op 6 januari worden de geschenken door de drie koningen bezorgd.

Op 6 januari,  de scholen zijn die dag gesloten wordt tijdens het ontbijt de cado's door de kinderen uitgepakt. Ook wordt er een typische Spaanse lekkernij gegeten de Roscón de Reyes (drie koningen krans). Deze ronde cake, is versierd met allerlei gekleurde snoepjes, en traditioneel zit ergens een boon verstopt. Als je het pech hebt dat je de boon in je stuk cake hebt, ja dan moet je de cake betalen. Maar ja dit moetje ook weer niet te letterlijk nemen, maar als je het geluk hebt een kleine kroon of koning in je stuk cake te vinden dan heb je een goede dag, dan je wordt de hele dag als een koning behandelt.

De kinderen die niet lief zijn geweest, bij ons in Nederland gaan ze in de zak en of krijgen ze de roe. Hier krijgen de kinderen carbón dulce, dit zijn zoete snoepjes ze lijken verdacht veel op zwarte steenkool.


Op 7 januari, dus de dag na drie koningen begint de REBAJAS/ UITVERKOOP een geschikte tijd om te gaan shoppen in Málaga