Home » Semana Santa Malaga 2017 - De heilige week voor Pasen - Alles over de processies


Semana Santa Málaga 2020 - De heilige week voor Pasen

 

Poster Semana Santa 2019

Elk jaar is er een nieuw poster ter aankondiging van Semana Santa. Dit is de poster voor de Semana Santa 2019 en is gemaakt door de kunstenaar José María Ruiz Montes.

Op 10 januari, in het Teatro Echegaray, werd het officiële poster voor Pasen 2019 door de beeldhouwer José María Ruiz Montes voorgesteld. José María Ruiz Montes tekent een werk waarin de kathedraal, de Alcazaba, Gibralfaro, twee Passion Nazareners en drie altaarjongens verschijnen.
In een werk vol symboliek heeft Ruiz Montes een moderne interpretatie gemaakt van het symbool waarmee Jezus Christus werd voorgesteld aan het begin van het christendom - door middel van een beeld van de Heer van de Verlossing ingevoegd in een zon waarin een Griekse delta, die de verheerlijking van Christus uitdrukt. In de bovenste tekst verschijnt een duif, die het mysterie van de Drie-eenheid completeert, getekend op het anagram van de wees gegroet.Semana Santa Málaga 2020

Met de Semana Santa, de heilige week voor Pasen kun je meer dan 40 processies bewonderen in Málaga.

Alle processies hebben hun eigen route maar ze gaan allemaal via Alameda Principal van hieruit via Calle Marqués de Larios. En ze  passeren allemaal de tribune op Plaza de la Constitucion. Waarna ze weer hun eigen route volgen.

Een processie begint en eindigt in de kerk van een broederschap, waarin het beeld of de beelden zich bevinden.

Hier vind je alles over de unieke sfeer rond pasen.

Het preciese programma en de verschillende routes van de 45 processies zijn op de website over Semana Santa te vinden.Wat zijn de paasprocessies?

De Semana Santa is een periode waarin verschillende Broederschappen plechtig boete doen, en het Lijden van Christus herdenken gedurende luisterrijke boetprocessies. Deze boetprocessies vinden plaats in de week voor Pasen.

De Semana Santa begint op het feest van Palm Pasen. Zoals we in Nederland vroeger de processie van Palmpasen kenden zo gebeurt dit in Spanje nog steeds. Dames dragen de zwarte Mantilla om hun rouw te tonen en uit boete doening en lopen met een gewijde palmtak, waarbij het beeld van Christus de kerk wordt uitgedragen en in processie door de stad gebracht.De mannen dragen puntvormige maskers om hun identiteit te verhullen. De kleur van de maskers is afhankelijk van het soort paso en de hermandad waartoe de processiegangers behoren. Deze hombres de tronos tonen symbolisch berouw om de dood van Christus door de loodzware platforms op hun schouders te torsen. Tot maar liefst 150 man zijn nodig om de platforms te dragen.

 

Er zijn vaandels, de beelden worden versierd met bloemen en kaarsen. In de processie lopen ook de boetelingen. Dit zijn mannen die hoge puntmutsen capriotes dragen en zij moeten onherkenbaar zijn. De processies worden georganiseerd door leden van de broederschappen en deze costales  zijn in de 16de eeuw ontstaan en hebben een religieuze functie. Iedere broederschap heeft een eigen heiligenbeeld, dat een periode uit het leven, een bijbeltekst of een belangrijke eigenschap van Jezus of Maria vertegenwoordigt.

 

De Semana Santa processies in Castillië en Leon in het algemeen een stil en sober karakter. De stilte wordt vaak alleen doorbroken door het geluid van trommels en trompetten.

 

In Malaga, worden de martelaren die de loodzware bijbelse taferelen dragen toe gezongen en toegejuicht. Maar overal waar de processies ook is in noord of zuid Spanje, overal merk je hoe deze in de Spaanse cultuur verankerd is.De lijdensweg van Jezus Christus wordt uitgebeeld in typische bijbelse taferelen die op vergulde platforms tronos worden rondgedragen door de martelaren. Zoals: de weg naar Golghota, de kruisiging, het lijden van Maria en de vernedering van Christus door de Romeinen zijn 


Fietstours met Nederlandstalige gids


Overzicht processies Malaga

Domingo de Ramos - Palmzondag

De Broederschap Fusionadas heeft 6 tronen.
Antonio Banderas - Acteur en regiseur is lid van deze broederschap.

Hij draagt ieder jaar in Málaga de ‘Trono de la Virgen de Lágrimas y Favores’, de maagd van tranen en gunsten.

 

Lunes Santo - Heilige maandag

Een populaire broederschap in Málaga is de broederschap El Cautivo ook wel El Señor de Málaga genoemd

 

Martes Santo - Heilige dinsdag

Broederschap Humillación y Estrella deze broederschap draagt op verschillende plaatsen de troon met gestrekte armen.

 

Miércoles Santo - Heilige woensdag

Vandaag wordt de troon van El Rico gedragen hierbij zijn ook 3 gevangene als drager aanwezig.  Tijdens een pestepedemie had man een tekort aan dragers waarop besloten werd de gevangenen als drager in te zetten, een van de drie gevangene wordt gratie verleend.Jueves Santo - Heilige donderdag

Vandaag is het de dag van het Legioen samen met de geit de mascotte van het legioen. De processies van Hermandad Mena met versnelde pas en het lied ‘Novio de la Muerte’ zingend. Het hoogtepunt van deze processie is de gang via de Avenida de Andalucia langs de tribunes aan de Alameda Principal.

 

Viernes Santo  - Goede vrijdag

De dragers van broederschap Servitas hebben de eer de laatste processie te mogen lopen in een volkomen donkere stad. Alleen het kaarslicht zorgt voor een bijna beangstigende verlichting.

 

Domingo de Resurrección - Dag van de wederopstanding

Vandaag zijn alle broederschappen aanwezig en lopen samen met de tronen van broederschap Resucitado.

 

 De paasmars van het Spaanse Legioen


Als je een bijzondere processies wilt zien dan moet je de Hermandad Mena en Esperanza op Witte Donderdag of jueves Santo bekijken. Dan moet je s'morgen vroeg aan de haven van Málaga zijn dit is het moment van de Goede Week: de aankomst van de Legionarios.

 

Vandaag is het de dag van het Legioen samen met de geit de mascotte van het legioen. De processies van Hermandad Mena met versnelde pas en het lied ‘Novio de la Muerte’ zingend. Het hoogtepunt van deze processie is de gang via de Avenida de Andalucia langs de tribunes aan de Alameda Principal.

 

Bij het zien van deze Legionarios krijgt de processie het karakter van een militaire parade. Het Legion is een elite-groep binnen het Spaanse leger.Alle soldaten ondergaan een zeer zware training en zweren absolute trouw aan het vaderland en kerk.  Waardoor de band met de kerk erg sterk is.

 

En met de Semana Santa komen de Legionarios om de sterke band met de kerk te betuigen en begeleiden de tronos van verschillende processies door heel Andalusië. Daarbij marcheren ze en laten zien wat ze kunnen en dat met militaire precisie, daarbij worden ze toegejuicht door de mensen langs de route die zeer veel respect hebben voor deze Legionarios.Tips voor parkeren & vervoer

De beste tip van de Semana Santa in Málaga! Laat je auto thuis. Neem het openbaar vervoer in en naar Malaga. Je kunt de auto wel parkeren in de buitenwijken van Málaga, het centrum is echter helemaal afgezet.
Een goede plek om te parkeren is bij winkelcentrum Plaza Mayor, of bij treinstation Victoria Kent waar veel parkeerplaatsen zijn. Neem daarna de trein naar het centrum eindhalte Alameda Principal.

 

Wil je een weekje met de Semana Santa in Málaga zijn dan kun je beter overnachten in de buurt van Málaga. Er zijn leuke en mooie accommodaties en van daaruit ben je vlug met bus, trein of auto in Málaga  de hotels zijn vol en last minute is in deze week een vreemd woord.