Iglesia de Santiago - Kerken in Málaga

Iglesia del Sagrario in Málaga - Ontdek Málaga met Informatie van de kerk Iglesia de SantiagoIglesia de Santiago

De kerk "Iglesia de Santiago",  is de oudste kerk van de stad Málaga en is in 1487 gebouwd, na dat de stad Málaga was veroverd op de Moren. In mudejar stijl werd de kerk in de 17e eeuw herbouwd. Het interieur van de kerk "Iglesia de Santiago" is gotisch en deels barok. Bij het hoofdaltaar staat het beeld van de heilige Jacob. In 1881 werd hier een van de bekenste en beroemste malagueño van Málaga gedoopt, Pablo Picasso. Ook zijn de grootouders als de ouders van Pablo Picasso in deze kerk "Iglesia de Santiago" getrouwd. In de Spaanse burger oorlog werd de kerk "Iglesia de Santiago" beschadigd en werd in 1944 gerestaureerd. De toren zou eerder dienst hebben gedaan als minaret van een moskee.


OLIE VOOR GEZEGENDE ZIELEN
Dagelijks lopen ze door de Calle Granada, Malagueños met in de hand plastic tassen vol met zware flessen olie. Ze zijn op weg naar de Santiago kerk. Maar ondanks de grote verscheidenheid aan beelden van Christus en maagden om te aanbidden, komen de mensen met olie voor iets anders.

Ze komen voor het schilderij “Ánimas Benditas”, ofwel de Gezegende Zielen. Het is geschilderd door Niño de Guevara, een bekende kunstenaar uit Málaga.

VAGEVUUR
De traditie is om flessen olie onder het schilderij te zetten. Het komt voort uit het geloof in het vagevuur en een praktische oplossing.Iedereen die bij het overlijden niet alle zonden heeft uitgeboet komt, alvorens naar de hemel te gaan, voor een bepaalde tijd in het vagevuur. Hoe lang je daar blijft hangt af van de zwaarte van je zonden. Maar ook de steun die je krijgt vanuit het aardse leven is van

INVLOED
Nabestaanden kunnen ervoor zorgen dat de periode wordt ingekort, door te zorgen dat de kaarsen in de kapel altijd blijven branden. Daarmee worden Gezegende Zielen gevoed en het zorgt ervoor dat ze ook ´s nachts hun werk kunnen doen.

MAXIMAAL AANTAL KAARSEN
Vroeger werden er vele kaarsen onder het schilderij gezet. Dit kwam het kunstwerk uit de 17e eeuw niet te goede. Na een restauratie van 15 maanden (eind 20e eeuw) werd het schilderij weer opgehangen in de kapel, maar deze keer met een dringend advies.

Om meer beschadigingen te voorkomen zou het beter zijn om een gelimiteerd aantal kaarsen te branden. De gelovigen bedachten een creatieve oplossing, kaarsen die op olie branden.

TASSENVOL OLIE
Als symbool brengen de Malagueños nu tassen vol olie mee naar deze kapel.

Het gaat om vele liters zonnebloemolie. Vorig jaar werd er maar liefst 30.000! liter gebracht. Dat is gemiddeld, schrik niet, meer dan 80 liter per dag!

De grote hoeveelheid olie wordt grotendeels verdeeld onder goede doelen in Málaga en omgeving. Dit kan makkelijk, want om de kaarsen één heel jaar te laten branden is slechts 10 liter olie nodig…

 

Openingstijden Iglesia de Santiago

Maandag tot en met vrijdag
8.00 – 13.00 uur
17.00 – 20.00 uur

Zaterdag en zondag
9.00-12.00 uur
17.30 – 21.00 uur


Bron: Dit is malaga