Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Ontdek Málaga » De geschiedenis van Málaga – En bezienswaardigheden uit het verleden


De geschiedenis van Málaga

De geschiedenis van Málaga - Lees hier over de meer als 3000 jarigen geschiedenis van Málaga en zijn bezienswaardigheden uit het verleden


De geschiedenis van het meer dan 3000 jaar oude Málaga

De geschiedenis van Málaga begint bij de stichting door de Feniciërs of de Phoeniciërs. Toen heette de stad nog Malaka. Het was één van de meest westelijkste koloniën van het Fenicische Rijk. Hier werd toen een mooie haven gebouwd waar veel handel werd gedreven. Later werden alle delen van het Fenicische Rijk veroverd door de Romeinen, dus ook Málaga. Er werden toen een prachtige Romeinse tempel en een Romeins theater gebouwd.Veel beelden in het theater en de tempel liggen nu in museums. Na honderden jaren werd Málaga onafhankelijk van de Romeinen, maar wel afhankelijk van Germaanse volkeren. Toen de Byzantijnse keizer Justinianus I onder andere grote gebieden rond de Middellandse Zee begon te romaniseren, werd Málaga voor korte tijd de hoofdstad van de Byzantijnse/Romeinse provincie Spania.

 

In het jaar 615 werden de Byzantijnen weggejaagd door de Visigoten. Later verdwenen die ook en kwamen de Arabieren/Moren ervoor in de plaats. Toen de Arabieren Málaga de nieuwe naam Malaq gaven, bloeide de stad enorm op. De cultuur, de politiek, de economie en de wetenschap kenden een periode van grote groei. De Arabieren bouwden prachtige moskeeën en andere Arabische gebouwen in de stad. Er werd veel gehandeld in rozijnen en zijde.

Na vele jaren Arabische heerschappij, werd het veroverd door de Europese Spanjaarden. De stad was niet meer islamitisch, maar christelijk. Men bouwde een prachtige kathedraal in Málaga. Verder werden er stadsmuren en kloosters gebouwd.

 

Eeuwen later, tussen de 16e en de 17e eeuw, ging het echter weer slecht met de stad. De oogsten van graan langs de rivier-delta's vielen jaar in jaar uit tegen. Er braken wel zes overstromingen, zeven hongersnoden, zes epidemieën, vier oorlogen en twee aardbevingen uit. Vanaf de 17e eeuw begon de stad zich te herstellen en bloeide Málaga weer op. Voor een groot deel van de 19e eeuw was Málaga één van de steden met de meest opstandige mensen van heel Spanje. Dit uitte zich in verschillende revoluties.Málaga werd de eerste industriële stad van heel Spanje. De tweede stad werd Barcelona. Voor lange tijd was Málaga de belangrijkste havenstad in Spanje, tegenwoordig is dat Barcelona. Rijke mensen bouwden grote villa's om in te wonen. Toeristen die naar Málaga kwamen sliepen in de hotels.

Rond het jaar 1880 ging de economie van de stad echter weer achteruit. Er was een crisis uitgebroken. Gieterijen in Málaga sloten de deuren. De suiker-industrie stortte in. Wijngaarden werden verwoest door een druivenziekte. Dit bleek gelukkig een tijdelijke neergang, want in het begin van de 20e eeuw bloeide Málaga weer op. Met de industrie ging het veel beter en veel politieke partijen die tegenwoordig belangrijk zijn, werden in die periode opgericht. Ook een belangrijke politieke partij die zich in die tijd hier vestigde was de Communistische Partij van Spanje.

In het midden van de 20e eeuw begon toerisme een belangrijke bron te worden van de economie in Málaga. De stranden rond Málaga begonnen bekender te worden. Vandaag de dag heten deze stranden samen de Costa del Sol.

Málaga is een heerlijke stad voor een fijne vakantie of een stedentrip!


Reisonderdelen

Via deze manier kun je zelf je gewenste reis samenstellen aan de hand van verschillende reisonderdelen zoals een vliegticket, een hotel of een volledige vakantie!