Museo de Málaga in Palacio de la Aduana

Aan de voet van de Gibralfaro berg, met daarop het Alcazaba en Castillo de Gibralfaro, staat het prachtig gerestaureerd douane gebouw. Hoewel het gebouw de naam Palacia de Aduana draagt, en dus al een must-see op zich is, kun je in het museum de collectie zien van het museum van de schone kunsten, en de collectie van het archeologisch museum.

Eigenlijk is Museo de Málaga dus 2 musea onder een kap; Museo de Bellas Artes en Museo Arqueológico Provincial de Málaga.Museo de Bellas Artes

Het museum is een initiatief van de beroemde Real Academia de Bellas Artes de San Telmo. Je vindt hier ongeveer 2.000 kunstwerken. Het is één van de grootste Spaanse collecties van de negentiende-eeuwse schilderkunst. Ongeveer 200 kunstwerken zijn als vaste collectie te bezichtigen. Je vindt er beelden en schilderijen van beroemde kunstenaars zoals Pablo Picasso, Velazquez, Vicente Carducho, Goya, Pedro de Mena en Zurbarán. De collectie bestaat uit drie blokken: historische werken van de San Telmo Academie voor Schone Kunsten; werken van het Prado Museum in bruikleen en werken van het  Reina Sofia Nationaal Museum. Ook staan er af en toe kunstwerken van particulieren.

Museo Arqueológico Provincial

De museumcollectie bevat een belangrijke collectie archeologische overblijfselen uit de Fenicische tot en met de Moorse tijd. Veel van de overblijfselen werden gevonden tijdens de restauratie van het Alcazaba en omvatten Romeins beeldhouwwerk, Moors keramiek en verschillende prehistorische objecten. Alle 15.000 voorwerpen zijn in de stad Málaga en in de provincie Málaga gevonden. Zo'n 2.000 objecten zijn hier permanent te zien.

Het gebouw Palacia de la Aduana

Museo de Málaga vind je in een prachtig en enorm neoclassicistisch gebouw. De stijl van het gebouw is geïnspireerd op de Italiaanse renaissancepaleizen. Het is een voormalig douanegebouw.

Het gebouw werd ontworpen door Manuel Martín Rodríguez en in 1787  goedgekeurd door Karel III van Spanje. Het werk begon in 1791 onder leiding van administrador generaal van Douane Pedro Ortega Monroy en de architecten Miguel del Castillo en Ildefonso Valcárcel, die de belangrijkste gevel en plattegronden hebben ontworpen. Tijdens de bezetting van Málaga door de Franse troepen in de Napoleontische oorlog hebben de werkzaamheden een tijdje stilgelegen. Na de oorlog werden beschadigingen hersteld en de bouw voortgezet. Architect Pedro Nolasco Ventura maakte diverse aanpassingen en in 1829 was het gebouw voltooid.

Vanaf dat moment werd Palacio de la Aduana door de douane in gebruik genomen. In de negentiende eeuw deed het gebouw dienst als tabaksfabriek. In de nacht van 26 april 1922 woedde er een grote brand in het gebouw. Hierbij kwamen 28 mensen om het leven en werden grote delen van de archieven vernietigd.

Openingstijden Museo de Málaga

Dinsdag t/m zaterdag van 9.00 uur tot 20.00 uur.

Zondagen van 9.00 uur tot 15.30 uur.

Gesloten

Op maandag

Op 24, 25 en 31 december en op 1 en 6 januari, 1 mei.

Adres

Plaza Aduana, 1
29015 Málaga

Tel

0034 952128500