Home » Jábegas - De traditionele vissersboot


Jábegas - het ambacht van de traditionele vissersboot

Jábegas - De traditionele vissersboot - Ontdek Málaga met tips en informatie.


Jábegas - de traditionele vissersboot

Jábegas - het ambacht van traditionele vissersboot is een emblematische vissersboot die je alleen in Málaga en zijn omgeving te zien krijgt. De oorsprong van dit ambacht gaat terug naar het voor-romeinse tijdperk van de Feniciërs. De traditionele Jábega heeft ongeveer een lengte van 6 meter bij een breedte van 1,80 meter. De bijzondere vorm van de boeg en de lage ligging zorgt er voor dat de Jábegas een ideale ergonomie krijgt.

Met de Jábega werden de sleepnetten zo ver mogelijk de zee ingevaren, deze manier van vissen is ondertussen al meer dan twintig jaar verboden in Spanje.
 

Het opmerkelijke van de Jábegas is dat de visserboten altijd zijn beschilderd in felle kleuren en met traditionele symbolen. Op de kop prijkt een slang en aan alle twee de zijkanten zie je een oog geschilderd die de band tussen God en het aardse leven symboliseert.

Waar kan ik deze Jabegas boten bewonderen?

Eén van de beste plekken om deze boten te bekijken is in de leuke visserswijken Pedregalejo en El Palo, hier kun je trouwens ook goed vis eten in de vele visrestaurants. Je kunt natuurlijk ook verblijven aan het Pedralejo strand, hier zijn diverse vakantiehuizen te huur voor een leuke vakantie en op één van de leenfietsen van de gemeente Málaga ben je in 20 minuten is het historische centrum.

 

Hier bevindt zich ook de enige overgebleven Jábegas scheepswerf , met een leuk museum erbij. Zowel scheepswerf als het museum bevinden zich aan het einde van de Pedregalejo promenade.

 

Jábegas - deze traditionele vissersboot  wordt met veel liefde in ere gehouden door een dozijn verenigingen die alle gevestigd zijn aan de kust. Deze verenigingen bevinden zich tussen Rincon de la Vistoria tot aan Carihuela in Torremolinos. Het ambacht van traditionele vissersboten ( bouwen en onderhouden ) wordt in leven gehouden door vrienden en familie. Om deze eeuwenlange traditie verder voor de ondergang te bewaren, verzamelt men geld in om het onderhoud van de kwetsbare boten en de bouw van nieuwe boten te kunnen bewerkstelligen.

 

De Jábegote  

De vissers die met Jábegas werkten worden Jábegotes genoemd. Eén van de vele lokale tradities is de bezwerende klanken van een zeemelodie die haar oorsprong vindt in de Flamenco en Verdiales. Jábegas deze traditionele vissersbooten en alles wat er mee samenhangt maken deel uit van het culturele palet van Malaga. De bevolking hielp vroeger mee bij het binnenhalen van de netten met vis, en dit was in deze tijd een belangrijke economische factor zodat vele families inkomen hadden. Nu wordt deze traditie door de achterkleinkinderen in ere gehouden. Het Nereo eco-museum c.q, scheepswerf is één van de laatste waar in Spanje nog Jábegas worden gebouwd. Je kunt hier zowel workshops, scheepsknopen leren en bij speciale gelegenheden mag je zelfs meevaren. Ook runt de scheepswerf een roeiclub. Als je meer informatie wilt hebben of je wilt aanmelden hier het telefoon nummer +34 952 291198, en de website.

Openingstijden scheepswerf

Astilleros Nereo

Van maandag t/m zaterdag en de iedere laatste zondag van de maand.

maandag t/m zaterdag van 10 uur - 14 uur en van 17 uur - 20 uur

Elke laatste zondag van de maand van 10 uur - 14 uur.

 

Adres:

Callejón de la Marina nº 8.

29017 Málaga

España

 

Bron:  Vakantiehuizenspanje.nl