Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Wetenswaardigheden dorpen provincie Málaga

Gepubliceerd op 28 juli 2018 om 13:36


Ontdek en beleef de provincie Málaga en zijn wetenswaardigheden - Ontdek en beleef provincie Málaga en leer de wetenswaardigheden over de dorpen in de provincie Málaga kennen.

MÁLAGA - Ontdek en beleef de provincie Málaga en zijn wetenswaardigheden Ontdek en beleef provincie Málaga en leer de wetenswaardigheden over de dorpen in de provincie Málaga kennen. Je rijdt in je auto of huurauto door de provincie Málaga misschien woon jer wel. Maar wat weet je eigenlijk allemaal over deze dorpen in de provincie waar je door rijd of regelmatig komt of woont?

 

Kom mee met onze wetenswaardige ontdekkingstocht door de provincie Málaga.

Met deze korte ontdekkingsreis gaan we wetenswaardigheden omschrijven die te maken hebben met de 103 dorpen die de provincie Málaga heeft. Deze provincie in Andalusië is erg populair bij buitenlanders die hier graag op vakantie komen of komen wonen om te genieten van al het moois wat de regio te bieden heeft. De geografie is echter erg divers en de dorpen die in de binnenlanden liggen zijn compleet anders dan die gemeenten die langs de kust liggen en de Costa del Sol vormen.

Algemene gegevens

De provincie Málaga bestaat uit 9 comarcas (zie kaart boven) die op hun beurt uit gemeenten (zie kaart beneden) bestaan. De comarcas van Málaga zijn: Antequera, La Axarquía, Costa del Sol Occidental, Guadalteba, Málaga-Costa del Sol, Nororma, Serranía de Ronda, Sierra de las Nieves en Valle del Guadalhorce. 

Wetenswaardigheden

Wat is de gemeente met de minste inwoners van de provincie?
Het dorp Atajate heeft slechts 171 ingeschreven inwoners.

Wat is de gemeente waar de laatste 10 jaar de meeste inwoners bij zijn gekomen?
In absolute getallen is dat Benalmádena die 16.947 nieuwe inwoners er bij kreeg de laatste tien jaar maar als we kijken naar proportionele aantallen dan wint Benahavís, de buurgemeente van Marbella die maar liefst met 156,7% steeg de laatste tien jaar en het aantal inwoners groeide van 2,860 inwoners naar 7.342 inwoners, 2,5 keer zoveel dus.

Wat is de gemeente welke de meeste inwoners heeft verloren?
In absolute getallen is dat Antequera waar 2.967 inwoners vertrokken gedurende de laatste tien jaar. In proportionele aantallen is het echter de gemeente Canilla de Aceituna waar de meeste inwoners vertrokken. Deze gemeente zag het aantal inwoners met 26,4% dalen van 2.324 naar 1.710 inwoners.

Wat is de gemeente met de meeste buitenlandse inwoners?
Opnieuw moeten we het hier hebben over de gemeente Benahavís waar 63,6% van de 7.342 inwoners van buitenlandse komaf is. De Britse inwoners zijn de grootste groep en er wonen er hier 2.060 maar het aantal Spanjaarden is nog steeds meer met 2.672 inwoners.

Wat is de gemeente met het minste aantal buitenlandse inwoners?
Dat is het dorp Igualeja met slechts 4 van de 793 inwoners die uit het buitenland komen, dat is 0,5% van het totaal.

Wat is de gemeente met de meeste kinderen?
Het dorp Cártama wint de titel als gemeente met de meeste kinderen. Om precies te zijn heeft 20,9% van alle inwoners een leeftijd tussen de 0 en 14 jaar. Als tweede op de lijst staat de gemeente Alhaurín de la Torre en als derde Rincón de la Victoria met bijna dezelfde percentages.

Wat is de gemeente met het minste aantal kinderen?
Dat is hetzelfde dorp wat ook het dorp is met het minste aantal inwoners, namelijk Atajate met slechts 8 van de 171 inwoners die jonger zijn dan 14 jaar, een 4,7% van het totaal aantal inwoners.

Wat is de gemeente met de oudste inwoners?
Alcaucín is het dorp waar de meeste oudere inwoners te vinden zijn. Een derde van de 2,272 inwoners is ouder dan 65 jaar.

Wat is de gemeente met het minste aantal inwoners van 65 jaar en ouder?
Dat is het dorp Cártama waar naast het meeste aantal kinderen tot 14 jaar dus ook de minste 65-plussers te vinden zijn. Slechts 11% van de inwoners heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

Wat is de gemeente waar de meeste inwoners zijn die ook daar geboren zijn?
Dat is het dorp Alfarnate waar 82% van alle ingezetenen daadwerkelijk in het dorp geboren is.Wat is de gemeente waar het minste aantal inwoners te vinden is die daar ook geboren zijn?
Dat is het dorp Benahavís waar slechts 7,6% van alle inwoners ook daar geboren is.

Wat is de rijkste gemeente van de provincie Málaga?
Hierbij is gekeken naar de gegevens van de Spaanse belastingdienst waaruit blijkt dat Rincón de la Victoria de rijkste gemeente is waar de inwoners een gemiddeld jaarsalaris van 26.228 euro bruto hebben. Het gemiddelde salaris van de hele provincie Málaga is overigens 21.479 euro bruto per jaar.

Wat is de armste gemeente van de provincie Málaga?
Dat is het dorp Almáchar waar het gemiddelde inkomen op jaarbasis niet meer is dan 10.995 euro bruto.

Wat zijn de meest voorkomende voornamen en achternaam in de provincie Málaga?
De meest voorkomende voornamen zijn Antonio en María (hoe kan het ook anders). De meest voorkomende achternaam van de provincie is García wat overeenkomt met de meest voorkomende achternaam van héél Spanje.

Wat is de grootste gemeente wat betreft vierkante kilometer?
Dat is de gemeente Antequera met een gemeente oppervlak van 749,3 vierkanter kilometer. Als tweede staat de gemeente Ronda op de lijst met 481 vierkante kilometer en daarna Málaga hoofdstad met 395 vierkante kilometer.

Wat is de kleinste gemeente wat betreft vierkante kilometer?
Dat is het dorp Árchez met slechts 5 vierkante kilometer aan gemeente oppervlakte.

Welke gemeente heeft de hoogste bevolkingsdichtheid?
Dat is de gemeente Fuengirola met 7.472 inwoners per vierkante kilometer, daarna Torremolinos met 3.406 inwoners per vierkante kilometer en dan de gemeente Benalmádena met 2.502 inwoners per vierkante kilometer.

Welke gemeente heeft de laagste bevolkingsdichtheid?
Dat wordt dan de gemeente Parauta waar per vierkante kilometer slechts 5 inwoners te vinden zijn.

In welke gemeente worden de meeste en minste kinderen geboren?
Je zou kunnen denken dat de gemeente Cártama als zijnde het dorp met de meeste kinderen ook het dorp zou zijn met de meeste geboortes maar dat is niet zo, zij staan op de tweede plaats achter het kleine dorpje in de Valle del Genal, Parauta waar per 1.000 inwoners 20 nieuwgeborenen wonen. Dat is bijna het dubbele van het gemiddelde in de provincie Málaga van 9,4 babys. Er zijn drie gemeenten waar in 2015 geen enkel kind geboren werd, te weten Cartajima, Benalaurís en Jimena de Líbar.

In welke gemeente sterven de meeste en minste inwoners?
De gemeente waar de meeste mensen overleden in 2015 was Alpandeire met 39,8 overlijdensgevallen per 1.000 inwoners. Het gemiddelde in de provincie is 8 doden per 1.000 inwoners. Het dorp waar de minste mensen overleden in 2015 was Benahavís waar 3 inwoners per 1.000 inwoners dood gingen.

Heb jij nog wetenswaardigheden over gemeenten in de provincie Málaga, laat het ons dan weten via een reactie onderaan dit artikel

 

Bron: Spanje Top Tien