Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Herfsttraditie - Las castañas asadas- Málaga

Gepubliceerd op 5 oktober 2018 om 18:01


Las castañas asadas in Málaga

Herfsttraditie - Las castañas asadas in Málaga. Ja, ze zijn er weer de kraampjes met gepofte kastanjes elk jaar weer vanaf midden september verschijnen ze weer in de stad en de provincie Málaga.

Overal waar je op straat rookwolken ziet kringelen en de warmte van het vuur zich verspreidt kun je lekkere gepofte kastanjes te koop worden aangeboden, dit is gewoon een mooi en gezellig tafereel. Gelijk geeft dit aan dat de herfst ook hier in Zuid-Spanje waar de temperaturen nog steeds heerlijk zijn, zodat je van de seizoenswisselingen nog niet zoveel merkt.

 

Mensen wuiven zich nog koelte toe met hun waaier, terwijl de 'castañas' gepoft worden boven een houtskoolvuur in een diepe grote pan met gaten erin. 'Castañas asadas' kun je tot net voor de kerst overal krijgen, daarna zijn de kraampjes vaak opeens weer uit beeld. 

 

In Málaga komen de meeste kastanjes uit de Valle del Genal; hier wordt jaarlijks zo'n 5 miljoen kilo van deze heerlijke noot geoogst. Van de kastanjes uit Málaga wordt ook internationaal genoten, nl. in Nederland, in België en in Duitsland. De zorg voor de kastanjebomen in de Valle del Genal is een echt familiegebeuren en gaat over van generatie op generatie. De families rapen zelf de kastanjes in hun vrije weekend en plannen zelfs hun vakantie in de oogstperiode, zodat ze een week lang ongestoord kastanjes kunnen rapen.

 

De kastanje, lekker en erg gezond

Kastanjes bevatten weinig vet en bestaan voor 50% uit water, ze leveren veel mineralen (fosfor, calcium, ijzer, zink, magnesium en koper) en vitamines (B1, B3, B6 en foliumzuur). Kastanjes zijn rijk aan koolhydraten, vooral in de vorm van zetmeel en vezels en deze nootsoort geeft dan ook snel een verzadigd gevoel. Ze hebben een laag proteïne-gehalte en zijn goed voor hart en bloedvaten, tijdens borstvoeding en bij bloedarmoede.

 

'Fiesta de la Castaña' in Alcaucín

Op 30 oktober dit jaar vond het kastanjefeest weer plaats in Alcaucín, een dorp in de provincie Málaga in de streek Axarquía. Meer dan 300 kilo gepofte kastanjes, 200 kilo gepofte zoete aardappelen en andere producten zoals 'mantecados' en 'anís' gaan er op zo'n dag doorheen.
Oorspronkelijk werd dit feest georganiseerd om de oogst te laten proeven aan de bevolking. De kastanjes en overige producten werden door de buurtbewoners gedoneerd, zodat hen geen schrik werd aangejaagd op de vooravond van 'Todos los Santos'* (1 november, Allerheiligen), bekend als Halloween. Tegenwoordig kan de 'Fiesta de la Castaña' beschouwd worden als een gemoedelijke dag met volop eten en drinken.

*Op 1 november worden tijdens 'Todos los Santos' (Allerheiligen) de overledenen herdacht en geëerd op diverse plekken in de wereld. In Spanje is deze katholieke traditie een officiële feestdag. 

 

Bron: Zigtema.nl en Nscds.nl     |    Geschreven door Hester Zigtema