Maansverduistering vanavond aan de costa del Sol

Gepubliceerd op 16 juli 2019 om 20:43

Vandaag is naar verwachting rond 21:30, een kwartier nadat de maan opkomt in het zuidoosten. Dit is de laatste tot en met het jaar 2026.

Wat is een maansverduistering? 

Een traktatie vandaag op 16 juli. Er is een gedeeltelijke zonsverduistering te zien aan de costa del Sol. Bij een gedeeltelijke zonsverduistering staan de zon, de aarde en de maan precies op een rij. De maan passeert door de schaduw van de aarde heen. En andersom

Als je vanavond echter op de maan zal staan, zul je de aarde direct voor de zon zien passeren. Een aardverduistering, zoals je kunt zeggen.

De maan en de zon zullen vanavond allebei even groot lijken. Zoals de meesten wel weten is dit slechts een illusie. In het echt is de zon 400x groter dan de maan.

Gedeeltelijke maansverduistering

De maansverduistering van vanavond zal slechts een gedeeltelijke zijn. De schaduw van de aarde zal alleen het bovenste gedeelte van de maan bereiken. Toch de moeite waard om even naar buiten te kijken!De tijdlijn

De maan komt op rond 21:15, in het zuidoosten. De maansverduistering begint rond 21:30, aan de linkerkant van de maan. Rond 22:30 zal de maansverduistering op het hoogtepunt zijn. Weer een uur later zal het zo goed als voorbij zijn. Om middernacht is het helemaal over.

De volgende maans en zonsverduistering in zuid-Spanje

Dit is de laatste maansverduistering tot en met 2026. De volgende zonsverduistering is op 2 augustus 2027! De volle lengte van zuid-Spanje zal hiervan kunnen genieten. Maar dat duurt nog 8 jaar!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.