Ontdek Málaga » La Virgen del Carmen de patroonheilige van de zeelieden 


Virgen del Carmen Málaga

La Virgen del Carmen is de patroonheilige van de zeelieden zij is de koningin van de zee. Elk jaar rond 16 juli zie je haar beeltenis in een vrolijke processie van uit de kerk door de straten gedragen worden richting haven waar ze in een mooie versierde boot te water gaat. Omgeven van diversen versierde boten waaronder traditionele jábegas - vuurwerk en feestgedruis en op het strand leven de mensen uitbundig mee. Het feest heeft niets van de sombere Semana Santa processies voor Pasen. Het is vrolijk en uitbundig, en eindigt gegarandeerd in een nachtje feesten, waarbij de drank rijkelijk vloeit en luide kreten als "¡Guapa!" (Schoonheid!) en "¡Viva la Virgen!" (Leve de Maagd!) tot in de vroege uurtjes weerklinken!

Het mooiste strandfeest van Málaga is misschien wel la Virgen del Carmen

Wil je het feest van la Virgen del Carmen meemaken kun je dat in Málaga het beste aan de stranden van de visserswijken van El Palo en Pedregalejo.

Maar ook vinden er processies plaats ter ere van Virgen del Carmen in de havenwijk Perchel en de wijk La Malagueta.

 

De oorsprong van de Virgen del Carmen

Om de oorsprong van de 'Reina de los Mares' volgen - de Koningin der Zeeën - moeten we helemaal terug naar het Oude Testament, toen profeet Elias zich terugtrok in een grot in de buurt van de Carmelo Haifa berg in Israël. Zo ontstond de belangrijkste katholieke orde in de 12e eeuw, de Karmelieten.

Honderden jaren later kregen mensen nood aan bescherming door de Maagd Maria van de Carmelo berg: la Virgen del Carmen. Ze werd al snel omarmd door zeelieden en vissers als leidend licht en patroonheilige.

 

Bijna alle plaatsen aan de Costa del Sol in Andalusië vindt er processie plaats ter ere van Virgen del Carmen.Bron: Vakantiehuizen Spanje