Home » ‎De Biznaga in Málaga

 

De Biznaga in Málaga

De Biznaga in Málaga - De Biznaga is het symbool van de stad MálagaDe Biznaga in Málaga

De Biznaga is het symbool van de stad Málaga en het woord Biznaga komt uit het Arabische en betekent "geschenk van God"

De mannen die deze bloemen verkopen heten "Biznaguero" ze lopen in traditionele kleding in de avond uren, als de zon afneemt en de ergste warmte voorbij is met hun zelfgemaakte Biznagna's door de stad Málaga, deze bijzondere bloemen te verkopen.

 

Deze biznagueros bieden dagverse jasmijnbloemetjes aan op gedroogde steeltjes, die heerlijk zomers geuren en als attentie aan vrienden, familie en geliefden worden gegeven

 Dan de Biznaga komt alleen in de stad Málaga en de directe omgeving voor. Zoals wij een mooie rode roos aan een dierbare of geliefde gegeven, geven de Malagueños hun dierbare of geliefde een Biznaga.

 

De Biznaga is een combinatie van handgemaakt en een natuurlijke bloem.

De Biznaga bestaat uit twee delen. In de winter wordt de wilde wortel plant geplukt die men laat drogen, zodat er een voorraad ontstaat voor de zomer om mee te werken.

In de zomer is er een overvloed aan jasmijn, vooral in Malaga vanwege het klimaat. En aangezien het een klimplant is, die graag langs muren en hekkens groeit is het ook nog eens goedkoop.

Daarbij groeit de jasmijn vlug na, dan na een paar dagen komen er weer nieuwe knoppen te voorschijn. De jasmijn wordt geplukt als de bloem nog dicht is, zodat men deze goed kan bevestigen op de gedroogde stengels van de wortelplant. 

Dit is een heel arbeidsintensief werk waar je wel veel geduld voor moet hebben. Als de jasmijnknoppen opengaan geven ze een heel intense geur af.

De Biznaga's worden op een blad van een cactus achtige plant genaamd chumbero gestoken waarmee de Biznaguero ze je mooi kan presenteren.

De Biznaguero probeert zijn Biznaga's vlug kwijt te raken, dan de jasmijnbloemtjes beginnen al na een paar uren te verwelken. 

Een Biznaga kost rond de € 3,- dit is eigenlijk helemaal niet zo duur gezien het intensieve werk. 

Deze zelf gemaakte bloemen worden al duizend jaar verkocht in Málaga. Vroeger werden deze bloemen gemaakt om de muggen te verjagen. Maar het was ook de parfum van minder welgestelde dames, die zich al was het maar voor één dag, van hun welriekendste kant wilden laten zien.

Een Biznaga die eenmaal geopend is blijft nog één tot anderhalve dag goed.

Deze Biznaga is zo met Malaga verbonden dat er zelfs een standbeeld staat in Malaga waar men de Biznaga verkoper mee eert. Dit standbeeld  bevindt zich ter hoogte van het gemeentehuis van Málaga aan de Paseo del Parque, . 

 

Het symbool van het filmfestival in Málaga is de gouden en zilveren Biznaga

Dit jaarlijks terugkerend filmfestival in de stad Málaga heet officieel  Festival de Málaga Cine Español (FMCE) 

Het Festival de Málaga begon in jaar 1998 om de spaanse film maar ook documentaires en kortefilms te promoten. De prestigieuze award die gewonnen kan worden is de Biznaga de Oro.


Fietstours met Nederlandstalige gids