Mijn week Spaans leren bij Instituto Picasso

Gepubliceerd op 28 juni 2019 om 18:07

Maandag

De eerste dag bij Instituto Picasso in Málaga wordt meteen duidelijk waarom deze school als zo gezellig wordt omschreven. Ik word hartelijk ontvangen door Melanie en krijg een korte rondleiding door de school. Instituto Picasso is niet groot maar dat geeft de school juist karakter. Er zijn 8 verschillende niveau’s, van A1- tot C2. Je wordt ingedeeld in de groep die de leraren het beste bij jou vinden passen. Dit is op basis van het introgesprekje en op basis van de online toets die je van tevoren maakt.

*Voorwaarden zijn van toepassing

Ook wordt direct duidelijk dat het wordt gewaardeerd als je Spaans probeert te spreken! Zo word je direct ondergedompeld in de Spaanse taal. Dat is natuurlijk alleen maar goed voor je eigen taalvaardigheid. Ik ben (nog?) niet zo goed in Spaans en word ingedeeld in groep A2, het op 2 na laagste niveau (maar ook het op 5 na hoogste niveau, het is maar net hoe je het bekijkt!). De leraar Fran maakt direct op een leuke manier duidelijk dat er in de klas Spaans wordt gesproken. Mijn klas bestaat uit 5 andere studenten: 2 uit Australië, 1 uit China, 1 uit Nederland en 1 uit Duitsland. Ik krijg de boeken en we beginnen aan de oefenopgaven. Het is grammatica. Gedurende de dag krijgen we ook luisteropgaven en wordt er gewerkt aan ieders uitspraak.

Na de pauze wordt er nog een klein deel les gegeven in grammatica. Dan zegt Fran ineens: vamos a hablar! We gaan met elkaar praten. Op deze manier kun je wat je in de lessen voor de pauze hebt geleerd, direct in de praktijk brengen. We proberen het zo grammaticaal correct te houden, dat blijkt lastiger dan gedacht.

Dinsdag

We hebben gisteren huiswerk gekregen. 2 oefenopgaven over de Futuro imperfecto. Het kostte mij ongeveer 10 minuutjes. Vandaag gaan we echter aan de slag met condiciones. De eerste 2 uren grammatica vliegen letterlijk voorbij. Een goed teken dus. Vlak voordat de pauze begint komt er nog een dame in de klas met daarop de activiteiten van de week. Er is keuze uit een heel groot aantal activiteiten zoals yoga, een tapas tour, beachvolleybal, een salsa/flamenco-les, je kunt museums bezoeken, er is een tour naar El Pimpi, etc. Het zorgt ervoor dat je de medestudenten heel makkelijk leert kennen en daardoor ook Spaans blijft spreken!

Na de pauze hebben we een andere leraar: Antonio. We worden in paren opgedeeld en hij schrijft een aantal dingen op het bord waarover we moeten praten met de ander. Van leeftijd tot en met hobby’s en werk. Het zijn de standaard onderwerpen maar we leren er toch allemaal veel van. Na ongeveer een half uur moeten we de ander presenteren aan de klas. Dat gaat niet zo formeel als het klinkt, maar op een leuke en relaxte manier. Van Fran hebben we ’s ochtends weer een beetje huiswerk gekregen, heel goed want zo blijf je bezig. Vanavond om 21:00 is copas de bienvenida.

Het is erg gezellig bij copas de bienvenida (letterlijk vertaald: welkomsdrankjes). Er is gratis sangria voor iedereen! Hoewel het erg gezellig is maak ik het niet te laat want morgen is het nog vroeg in de week. 

Woensdag

Ik begin de andere studenten uit de klas te leren kennen! Dat is natuurlijk erg leuk. We behandelen het huiswerk in de ochtend met Fran. Ook herhalen we een beetje wat we gisteren hebben geleerd. Als je vragen hebt, is Fran je meestal voor. Hij lijkt goed door te hebben wanneer je iets niet snapt. Het lesboek is vrij goed want we gaan er hard doorheen. We hebben al zo’n 30 pagina’s gehad. In de laatste 20 minuten voor de pauze doen we een luisteropgave. Omdat we als klas niveau A2 hebben, moesten we het bandje wel 3x herhalen.

Na de pauze is er een andere leraar: Ulises. Ook al een erg aardige malagueño (inwoner van Málaga). We gaan praten met hem. Hij zorgt ervoor dat we praten over van alles en nog wat! Het was een groepsgesprek waar veel mensen aan het woord komen.

In de avond heb ik mij opgegeven voor de Ruta gastronomica. We spreken om 20:00 af voor de school met Antonio, niet dezelfde Antonio als gisteren maar iemand anders van de school. We zijn met 9 studenten en we lopen om 10 over 8 naar de eerste bar. Een typische bar in Málaga. Het is uiteraard erg gezellig en er wordt volop Spaans gesproken! We gaan hierna naar nog een bar. Antonio kent uiteraard de leukste plekken en het is ook erg leuk! En allemaal vlakbij plaza de la Merced. Er wordt de hele avond Spaans gesproken. Nog even en ik tel in het Spaans… 

Donderdag

De routine begint erin te komen. Ik woon in mijn eigen appartement wat verder dus loop ik zo’n 20 minuten. Dat is niet erg, het is leuk om de stad ’s ochtends tot leven te zien en horen komen. Om half 10 van huis om daar iets voor tienen aan te komen. In de klas zie ik weer de vertrouwde gezichten. Ook staat Fran weer voor de klas. We behandelen las obligaciónes. Bijvoorbeeld: hij moet werken: el debe trabajar. 

Na de pauze hebben we les van de lerares Leonor. Zij laat ons allemaal 4 zinnen vormen waarvan er minimaal 1 en maximaal 3 waar moeten zijn. De andere zijn zinnen over jezelf die niet waar zijn.Als je de zin hebt voorgelezen moeten de andere in de groep vragen stellen, en aan de hand daarvan zeggen of het waarheid is, of niet. Oftewel: la verdad o una mentira. Vanavond (18:00) is er volleybal op het strand van La Malagueta. Zin in!

Vrijdag

We behandelen in het begin van de les het huiswerk met Fran. Dan gaan we verder naar de laatste lesstof voor deze week. Ik heb geen huiswerk deze keer aangezien het mijn laatste dag is. Na de pauze blijven wij als klas bij Fran. We leren eerst een stuk of 50 woorden over het huis. Dan laat hij ons allemaal ons eigen huis omschrijven. Erg leerzaam en op de een of andere manier ook weer grappig! Een uur voor het einde van de laatste les komt iemand binnen om mijn certificaat te overhandigen. Samen met twee mede-studenten uit mijn klas is dit dus echt de laatste dag. Erg jammer want ik was graag nog minimaal een week gebleven. 

Ik weet zeker dat als ik een week langer was gebleven, ik veel meer had kunnen leren. Maar helaas, mijn baas kon mij niet langer dan 1 week missen. Ik vlieg op vrijdag alweer terug. Als je er ook in het weekend bent kun je meedoen met de weekend activiteiten zoals een trip naar Sevilla of een trip naar Marokko. Deze en sommige andere activiteiten kosten natuurlijk wel geld. Toch wordt alles aangeboden voor leuke prijzen. Bekijk de activiteiten van de week hieronder!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.