Ontdek Málaga » Tips van een insider over Malaga


Tips van een insider over Malaga

Tips van een insider over Malaga - De meeste mensen kennen de Spaanse Costa del Sol, met de bekende toeristische trekpleisters als Marbella, Torremolinos en Benalmádena. Malaga, de hoofdstad van de Costa del Sol en de 5e grootste stad van Spanje word vaak vergeten, terwijl de stad goed bereikbaar is per auto, bus en trein vanuit de meeste toeristische plaatsen.Picasso Museum Malaga,  Pablo Picasso is in 1881 in Malaga geboren. Pablo wilde zijn werk in zijn geboortestad tentoonstellen en aan die wens is gehoor gegeven met het Picasso museum in Malaga. In dit museum vind je méér dan 240 werken van zijn hand. Je mag dit museum echt niet overslaan als je in de stad bent, reden temeer is het prachtige Buenavista Palace waar het museum is gelegen in het oude stadscentrum.

Tip: Iedere laatste zondag van de maand kun je gratis naar het Picasso museum.

 

In de buurt van het museum kun je het geboortehuis van Picasso plaza de Plaza de la Merced waar je ook leuke barretjes en restaurants vindt. Daarna kun je naar de heuvels van Gibralfaro om te genieten van het fantastische uitzicht vanuit de oudste delen van de stad Malaga. Kom meer te weten over de Spaanse historie en cultuur door een bezoek aan het Romeinse amphitheater, de Malagueta arena voor stierengevechten in het hart van de stad en de Alcazaba, een fort gebouwd door de Moren in de 11e eeuw.Kathedraal Málaga
Sluit je culturele excursie af met een bezoek aan Malaga’s kathedraal die is gebouwd tussen 1528 en 1782 op de fundamenten van een oude moskee. Het originele plan was om twee torens te bouwen, maar door een gebrek aan geld is er maar één toren afgemaakt, daarom noemen de bewoners uit Malaga de kathedraal ook wel ‘La Manquita’ (vrouw met één arm).

 

Tapas, wijn en gefrituurde vis
De smalle straatjes in het historische stadscentrum zijn vol met typische barretjes, vaak in oude huizen met binnentuinen en patio’s, waar je kunt genieten van de beroemde zoete wijnen uit Malaga en lekkere tapas (kleine hapjes). Ga ook langs bij Malaga’s oudste bar (1840) genaamd Antigua Casa de la Guardia om één van Malaga’s wijnen te proeven die direct worden geserveerd uit de wijnvaten in het café. Malaga is naast haar wijnen ook bekend door haar vis, vooral de ‘pescaito frito’, een selectie van kleine gefrituurde vis zoals sardientjes en rode poon.


Pescaito-frito

In El Palo, aan de oostzijde van de stad waar de haven is, kun je dagverse vis proeven voor een goede prijs, ook wel de ‘catch of the day’. Zorg dat je er rond twee uur ‘s middags bent want een half uur later schuiven de lokale bewoners massaal aan tafel in deze typische strandrestaurantjes. Geniet van paella en gefrituurde vis in één van het meest bekende restaurantje ‘El Tintero’, waar er overigens geen menukaart is; de obers zingen rond wat ze op dat moment in hun handen hebben en daaruit kun je een keuze maken.Fiestas
Als je wat wil meekrijgen van de lokale tradities en gebruiken zijn er twee evenementen die je kunt bijwonen. De echte ‘Malagueños’ (bewoners van Malaga) zullen deze twee evenementen nooit en te nimmer overslaan, deze traditie ligt ze nu eenmaal erg aan het hart: de Semana Santa en La Feria de Malaga. Ondanks dat Malaga een vrij moderne stad is worden (katholieke) tradities hier erg gewaardeerd door de lokale bevolking.

 

Semana Santa - Antonio Banderas
Semana Santa – betekent letterlijk de heilige week en dit evenement heeft plaats tijdens Pasen (maart/april). Tijdens deze wereldberoemde week (in feite duurt het zelfs tien dagen) zie je van ’s ochtends vroeg tot laat in de avond processies door de gehele stad trekken, met tronen die door honderden mannen door de straten van Malaga worden gedragen. Honderdduizenden Malagueños, waaronder filmster Antonio Banderas, leven deze week letterlijk op straat en nemen deel aan deze processies.

 

La Feria de MalagaLa Feria de Malaga

in de zomermaanden maakt de stad zich op voor wederom een groots evenement; de jaarmarkt van Malaga op een vrijdag in de laatste twee weken van augustus. De jaarmarkt is eigenlijk een uitbundig straatfeest opgeluisterd door flamenco, dans en fino (sherry). Het evenement is ontstaan om de overwinning van de stad door Isabella en Ferdinand in 1487 te herdenken, en natuurlijk te vieren! Dit evenement gaat tien volle dagen door, de Spanjaarden weten wel wat feesten is! Bijna alle vrouwen dragen mooie flamenco-jurken en mannen kleden zich ook traditioneel. Overdag kun je genieten van dans en zang in het stadscentrum en ’s avonds is er, net buiten de stad, een enorm terrein met honderden ‘marktkramen’ waar je je kunt begeven in een relaxte sfeer met muziek, drank en lekkere hapjes.

Tip: Tijdens de siësta is alles in Malaga dicht, dit is dus een goede gelegenheid om lekker uitgebreid en relaxt te lunchen.